1024px-Orlow_(Diamant)

По стъпките на Екатерина Велика: Диамантът Орлов

21 февруари 2016

За Екатерина Велика – една от най-интересните, знаменити  и спорни Дами в световната история си припомняме сега, докато от телевизионния екран върви едноименния сериал. 
Няма спор, че със своите действия и управление на Русия, тя я превръща в истинска Империя, успяла да се споразумее с Англия, да постави на място Османска империя, да воюва с войни и дипломация и отстоява могъществото на необятната страна, да построи Зимния дворец и събере най-богатата световна колекция от произведения на изкуството в неговите зали, да разбие силата на духовенството, да потушава множество въстания, да прибави повече от 200 000 кв. мили към руската територия, да заблести над цял свят северното сияние на Санкт Петербург, да сътвори „Златния век“ на една толкова разнолика държава.

42

Екатерина никога не е приемана едностранно. Противниците й имат основание  в упреците, че тя всъщност не е наследник на Романовата династия, че е германка (родното й име е София Фредерика Августа фон Анхалт-Цебст), че узурпира трона и поставя прочутата диамантена корона на главата си с преврат, че убива мъжа си (не, че на някой му било жал за дебилния Петър III, след всички глупости, сътворил за Русия за краткото си управление), че била крайно авторитарна и безсърдечна, че имала повече  от 21 любовника и доста извънбрачни деца, че  не подобрила с нищо положението на крепостните селяни и задълбочила контрастите в Русия… Да. Но нейното 34-годишно управление е признато за най-доброто за Русия и още приживе я наричат Велика. Екатерина Велика.

6
Диамантената императорска корона, завършваща с червен рубин и кръст, която младата Екатерина ще постави на главата си в последния епизод от сериала е повече от знаменателна. Виждаме я изрисувана на портрета й, по-горе. Тя се намира в Държавната съкровищница. Но в колекцията на тази  забележителна дама е един от най-известните диаманти в света – „Орлов“. Любимият й! Тя го носела през всичките години на управление и властване.

5723

Този камък е свидетелство за безграничната мъжка преданост на любимия й Григорий Орлов. Подарък е на Екатерина от нейния мил любовник, който й помага да се възкачи на императорския престол, с когото ги свързват повече от 14 години приятелство и няколко деца, всичките момчета, които тя му ражда. Подарява й го за именния ден, а тя възкликва „Прекрасен е Орлов“. По нейно нареждане “Орлов” е инкрустиран в руския имперски скиптър и сега се намира в Кремъл.

scannen0002

Диамантът Орлов е един от най-известните руски диаманти и е част от съкровищата от диамантения фонд.  Той тежи 198 карата и е с блед синьо-зелен цвят. Диамантът има формата на половин гълъбово яйце и има лека вдлъбнатина от едната страна. Диамантът Орлов е специален, тъй като е запазена оригиналната му шлифовка. Според легендите този диамант някога е бил част от статуя в индуски храм. Той е откраднат от френски дезертьор, който го продава в Мадрас. Диамантът пътува през цяла Европа и накрая е купен от руския граф Орлов, за когото Екатерина Велика така и не се омъжва. Той купува този уникално голям диамант, за да напомня на Катерина за помощта, която и е оказал за цена 400 000 рубли. За времето си това е било огромна цена.

41

Днес диамантът Орлов е едно от 7-те чудеса на Диамантения фонд на Русия. В началото на 1770 година е бил изработен скиптър на руските царе — златен, с изчистени форми, състоящ се от 3 части, разделени от двойка брилянти. Завършва с украсена с черен емайл и брилянти корона с двуглав орел, която може да се развива и замества с едноглав орел при коронациите в Полша. Малко под върха блести диамантът Орлов.

текст: Валерия Симеонова
снимки: web

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)