12079122_1052463488111707_6856293140895957414_n

По стъпките на Екатерина Велика: Ермитаж!

21 февруари 2016

Ермитаж! В превод от френски най-общо означава уединение, но приказният Ермитаж последно може да бъде наречен уединен и спокоен, защото тези импозантни здания и зали в имперската столица Санкт Петербург са и място, в което се е разигравала драматичната историята на Русия през последните столетия. А освен това днес  този огромен музей се посещава от милиони посетители всяка година.

CRUISER 2011 1100

По света има много дворци, които впечатляват с фасадите, с парковете и интериорите си, запазили следите на времето, на историята. Има и дворци, които са превърнати в музеи, като при това от историята на предишните им обитатели не е съхранено нищо. В Ермитажа обаче посетителите могат да разгледат едновременно и резиденцията на руските императори, и колекцията от произведения на изкуството.

CRUISER 2011 1113

Всеизвестна е  удивителната колекция от произведения на изкуството на Ермитажа – музеят в съседство на разкошния Зимен дворец.  Тя е плод на усърдието на царската фамилия и преди всичко на Екатерина. Тя царува от 1762 до 1796 година и респектира с управлението си не само Русия, а и целия свят. Тя праща своите емисари и експеpти по изкуство из цяла Европа, за да я снабдят с най-добрите образци. Мечтата й е постигната. Ермитажът притежава най-ценната световна колекция и с невероятното изкуство, събрано в залите си изпреварва дори Лувъра и Британския музей. Тук е целият спектър на западноевропейското изкуство – от Леонардо да Винчи и Тициан до Гоген и Матис. Изчислено е, че за да разгледате всичките експонати на Ермитажа ви трябват… 11 години! Как иначе да  се разгледа необятната колекция от над 3 милиона произведения на изкуството?   За да се обиколят всички сгради, в които е събрана имперската колекция, трябва да се изминат 22 километра!

CRUISER 2011 1122

Директорите на огромния музей, който е сред 10-те най-големи в света, винаги са били мъже, но неговата основателка е жена – императрица Екатерина Велика. Нейна е заслугата днес Санкт Петербург да се гордее с изключителната сбирка от стари майстори – Рембранд, Мурильо, Тициан, Рубенс Ван Дейк, Леонардо, по-късно обогатена и с шедьоври на модерни артисти като Реноар, Ван Гог, Матис, Пикасо…

Flight_into_Egypt_1
Бягство от Египет на Тициан е сред уникалните експонати в руския музей.

Създаването е през 1764 г. като частна колекция, през втората година от възкачването на Екатерина и трябва да мине почти век, за да разтвори вратите си за външни посетители през 1852 г.  Тогава германският фабрикант и търговец Гоцковски предлага на Екатерина да закупи 225 картини на известни фламандски и холандски майстори. Гоцковски събирал шедьоврите за Фридрих II, но Седемгодишната война изпразнила хазната на пруския владетел. През следващите години колекцията на Екатерина Велика се обогатява с нови и нови шедьоври, а за това активно ú съдействат нейните приятели Дени Дидро, Фридрих Грим, Волтер и други авторитети.

CRUISER 2011 1194

През 1769 г. в Дрезден е откупена богатата колекция на саксонския министър граф Хайнрих Брюл – около 600 картини, сред които „Бягство в Египет“ на Тициан, „Портрет на старец в червено“ на Рембранд, „Персей и Андромеда“, „Пейзаж с дъга“ и „Сваляне от кръста” на Рубенс.

CRUISER 2011 1219

През 1772 г. в Париж със съдействието на Дени Дидро е придобита сензационната колекция от над 400 платна, събрани от Пиер Кроза, един от най-богатите французи по времето на Людовик XIV. Неговият наследник барон Де Тиер продава на руската императрица шедьоврите, които имат решаващо значение за попълване сбирката на Ермитажа. Кроза събирал италиански, френски, фламандски и холандски художници, а сред перлите в неговата съкровищница са „Светото семейство“ на Рафаел, „Даная“ на Тициан, „Портрет на камериерката“ на Рубенс, „Автопортрет“ на Ван Дайк.

CRUISER 2011 1203

Колекцията на сър Робърт Уолпоул, смятан за първия министър-председател на Великобритания, е продадена на Екатерина от неговия внук през 1779 г. В нея отново има шедьоври на Рембранд, а също и портрети на Ван Дайк.

CRUISER 2011 1218

Огромен дял за изграждане на колекцията от антично изкуство в Ермитажа има дипломатът и основател на Петербургската художествена академия Иван Шувалов. Той дарява на музея десетки римски паметници, събирани в продължение на десетилетия.  В една от залите на 3,5 м. се извисява статуя на римския бог Юпитер, изваяна през първи век от н.е.

madonna-litta-madonna-and-the-child1В Ермитажа посетителите могат да се насладят и на представителна колекция от италианското изкуство. От об­що 14 за­па­зе­ни кар­ти­ни на Ле­онар­до да Вин­чи, две се намират в залите тук  – „Ма­до­на Ли­та” и „Ма­до­на Бе­ноа”. Рафаело е пред­с­та­вен с „Ма­до­на Ко­нес­та­би­ле” и „Све­то­то се­мейс­т­во”, а Ми­ке­ланд­же­ло с мра­мор­на­та скул­п­ту­ра „Клекнало мом­че”, пред­наз­на­че­на за гроб­ни­ца­та на фа­ми­лията Ме­ди­чи във Фло­рен­ция.

CRUISER 2011 1207

Шедьовърът на Микеланджело става притежание на Ермитажа, след като във Великобритания е закупена колекцията на банкера Джон Лайд-Браун. В нея редом с антични статуи и бюстове има и няколко ренесансови шедьовъра, сред които и въпросното „Клекнало момче“. Сред най-за­бе­ле­жи­тел­ни твор­би на италиански майстори са „Ка­еща­та се Ма­рия Маг­да­ле­на” и „Све­ти Се­бас­тиан” на Тициан, „Раж­да­не­то на Йо­ан Кръс­ти­тел” на Тин­то­ре­то, „Пиета” на Ве­ро­не­зе и шедьовърът на Ка­ра­ва­джо „Сви­рач на лют­ня”.

CRUISER 2011 1229

Още през 1783 г. в Ермитажа вече има 2658 платна, а  Екатерина Велика притежава най-голямата сбирка от изкуство в Европа по онова време. През 1790 г. императрицата сама описва съкровищницата си в писмо до Фридрих Грим: „Без да смятаме картините, моят музей се състои от 38 хил. книги, 10 хил. скъпоценни камъка, 10 хил. рисунки и две пълни зали с експонати от естествените науки“.

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)