gerb_pic_logo123-1200x628-resize-quadrant(C)

ПП ГЕРБ празнува 13-та годишнина от създаването си

03 декември 2019

На 3 декември 2006 година – преди точно 13 години, беше създадена най-голямата и масова партия в днешна България. С три правителства досега, 140 кмета и почти неизменни победи на всички избори от 2006 насам, партията е най-успешната в най-новата история на България.

По случай рождения ден на ГЕРБ – нека си припомним няколко важни неща за партията.

1. Създадена по инициатива на тогавашния кмет на София Бойко Борисов, ГЕРБ никога не е имала промяна в лидерството. Въпреки че в началото формално начело застава Цветан Цветанов, това се дължи на законодателни спънки. И тогава обаче е ясно кой е реалният лидер.

Бойко Борисов е най-дълго управлявалият България демократичен премиер. През месец май 2019 година се навършиха 2 507 дни, в които той е начело на изпълнителната власт.

2. ГЕРБ е създадена върху основата на гражданското сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и абревиатура „ГЕРБ“. Много хора смятат, че това и сега е така. Истината обаче е, че името ГЕРБ не е абревиатура, а официално название на партията, съгласно нейния устав.

3. Седалището на ГЕРБ се намира в София – централата на партията е в Националния дворец на културата, на площад „България“ №1.

4. Още в началото социолозите се объркват в пъти и силно подценяват шансовете на Борисов. Според проучаванията през 2006 г. ГЕРБ ще е втора политическа сила (с 13 – 15%) – след БСП (24 – 26%) и преди ПП ДПС и „Атака“ (и двете с по 7 – 9%). На изборите за 41-о Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г. обаче, партията спечелва с почти 40%.

5. На последните избори тази есен ГЕРБ отново стана първа политическа сила и се доказа като най-голямата политическа партия в България. Спечели в 163 общини и увеличи кметовете си от 130 на миналите избори на 140 на тези.

6. Партията има най-голямата парламентарна група в Народното събрание – с 95 депутати. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е представител на управляващите.

7. Групата на ГЕРБ/СДС е най-голямата българска в Европейския парламент с шестима евродепутати. Те са част от политическото семейство на ЕНП. Български еврокомисар в момента е Мария Габриел, а предишният представител на България в Еврокомисията – Кристалина Георгиева, в момента е начело на Международния валутен фонд и заема една от най-важните длъжности в света. Мария Габриел е и първи зам.-председателна ЕНП.  

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)