1447670581

Правила за корпоративни обеди, вечери и бизнес партита (част I)

12 април 2016

Забелязвам, че масово народът в България не е в час, като се почне от най-ниско и се стигне до високо ръководно ниво, не само какво се яде, сервира на такива събития, но и как! На Запад бизнес обядът си е част от продължението на работата само, че в друга среда. Менюто не трябва да е тежко, обикновено се предлага само едно ястие, максимум основно плюс салата и се избягват Супа, Основно, Десерт. Това са правилата и грешките, които според мен се правят в такива случаи:

1. Кой плаща? Правилото е просто – който е инициаторът, той се счита за домакин, той трябва да организира и да плати! Не е рядко да се предложи обяда и в самата фирмена сграда. Когато работех в Париж, фирмата партньор си имаха собствен готвач и в обедната почивка на конферентната маса се разстилаше ленена покривка, донасяше се Люксембургския порцелан и Шефът пристигаше с количка ухаещи ястия. Естествено, независимо от менюто, на края винаги присъстваше плато сирена, така, че ако имате за гости чуждестранни партньор, проучете хранителните им навици. Специално внимание ще обърна на това в третата част на тази поредица, включително и с подходящи менюта.

2. Ако партньорът ви е само един, постарайте се да разберете каква кухня харесва и резервирайте подходящ ресторант, ако са повече, залагайте на сигурно – класиката!

3. Никога не ангажирайте непознато място. Трябва да сте наясно, че ще се наложи доста да говорите, докато се храните – проверете дали по време на обяд/вечеря в този ресторант няма силна музика, не е претъпкано, шумно и дали ще ви е удобно да продължите работата си от офиса в ресторанта. Избягвайте „семейни“ места – на партньорите може да не им се хареса гонещи се, крещящи деца.

4. Винаги правете резервация и винаги запазвайте точно определена маса – да не е близко до врати, до тоалетната, до кухнята, така че да избегнете постоянно преминаващи тълпи край вас.

5. Ако обядът/вечерята са по-формални или навреме планирани, изпратете на партньорите си имейл с информация за мястото, списък с присъстващите и евентуално темата, която ще се обсъжда.

6. Дрескодът на такива мероприятия е бизнес облекло. Важно, особено за бг бизнес дамите – избягвайте тежък грим, агресивен парфюм, дантелени бодита, облекло тип „нощен живот“, високи токове, къси поли, огромни деколтета и много бижута. На бизнес среща е приемливо само 1 пръстен, обеци и дискретно колие! Мъжете е добре винаги да са със сако, макар че вратовръзка за обяд не е задължителна.

7. Ако вие сте домакин, отидете 15 мин. по-рано, запознайте се с менюто, инструктирайте персонала. Вие поръчвате първи, но чак след като дойдат всички партньори. В случай, че Вие сте гост, изчакайте домакинът да поръча първо, а Вие се придържайте към ценовата категория на домакина. Никога не поръчвайте най-скъпото или най-евтиното ястие!

8. Избягвайте да консумирате ястия, които цапат – с тежки сосове или които се ядат с ръце. Избирайте само неща, които са ви познати. Ако е обяд, не е прието да се пие алкохол, дори и вино, освен, ако преговорите са вече приключили или домакинът даде тон, или пък сте във Франция. Бъдете любезни със сервитьорите, дори и да не сте доволни от обслужването!

9. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си изключете звука на мобилния телефон! Ако чакате много важно обаждане, сложете го на вибриране или режим „среща“, от време на време поглеждайте и ако забележите, че ви търсят, извинете се, напуснете масата и проведете разговора навън. В никакъв случай на масата не си поставяйте телефона. Когато обядвате, нормално е да продължавате да работите, може да има документи и химикалки, но правилото е нищо, което не е свързано с необходимите действия да не се намира на масата. Видите ли познат в ресторанта, не се впускайте в поздрави и обяснения, с кого и защо сте. Кимнете само! Ако познатият се завтече към Вас, поздравете сдържано и кажете, че ще го потърсите по-късно. Не е нужно да представяте поздравяващия, нито другите. Направете го, само, ако смятате, че ще впечатлите някого или ако поздравяващият е много важно лице.

10. Никога не поръчвайте наведнъж всичко, поръчайте салата и основно, като оставите десерта и кафето за след това, ако е вечерно събитие, иначе десерт не е нужен.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимка: dabusinesscentre.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)