Борисовден

Православната църква отбелязва Борисовден

02 май 2015

На 2 май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Свети Цар Борис – покръстител на българския народ. На днешния ден празнуват Борис, Боряна, Борил, Борислав и Борислава.

Историческите извори гласят, че цар Борис се покръства заедно с цялото си семейство и приема името на Византийския император – Михаил. През 865 година в Христовата вяра били покръстени и всички българи. Цар Борис приел учението на Иисус и ревностно го следвал в личния си живот. Той изцяло се отдал на проповядването на Христовата вяра, като за тази цел дори се оттеглил от престола и станал монах, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя син Владимир.

Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне отново езическата религия. След като цар Борис напуснал християнския храм, за да потушил метежа и ослепи неверника, той поставил на престола другия си син – Симеон. Важно е да се отбележи, че именно по това време учениците на светите братя Кирил и Методий са приети радушно у нас, а България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите.

Цар Борис умира на 2 май през 906 година, след като се завръща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност. Като покръстител цар Борис е наречен „равноапостолен светец“.

снимка: azbyka.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)