saintanna

Православната църква чества св. Анна

09 декември 2014

На днешния 9 декември Православната църква чества зачатието на св. Анна, майката на св. Богородица. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника рождество на Пресвета Богородица.

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.
Според библейския разказ св. Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни. Нещастието им било, че близо двайсет години нямали деца. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете. Според библейския разказ Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога. Източноправославната църква приема св. Анна още от VI в., като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. Разказът на протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII в., като Анна е официално канонизирана през 1854 г. Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

В народните вярвания св. Анна е закрилница на семейството, брака, девойките и бременните жени. През деня жените не работят, за да не се разболеят децата и добитъкът, а мъжете не напускат селото, за да не ги отвлекат излезлите самодиви. Момите посаждат пшеница или потапят ябълкови клонки във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят – момата ще се омъжи през следващата година.

Днес имен ден имат Анна, Анка, Ани, Анани, Анушка, Яна, Блага, Добра, Добри, Янула, Янина. 79 013 именници ще трябва да почерпят за здраве на днешния празник.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)