Народното събрание

Правосъдие, здраве, бежанци, ремонти и липса на пари – най-наболели проблеми

02 септември 2015

Реформа в правосъдието, некачествени ремонти, здравно осигуряване, бежанци и липса на пари, са част от проблемите, които парламентът трябва да реши след старта на новия политически сезон. Това мнение изразиха граждани в анкета на БГНЕС.

След месец ваканция настана времето депутатите отново да заемат местата си в пленарната зала. „Много хубаво, че депутатите стартират работа даже преди учениците, това е забележително за тази година. След почивката парламентът трябва да започне да работи по темата с референдумите. Трябва да се преразгледат нещата, въобще, не само за референдумите, а за начина на гласуване. Това са проблемите от първа степен”, изрази мнение Теодора Сарафова. Според нея трябва да се поработи малко и по отношение на инфраструктурата, основно заради ремонтите в столицата. „Като гражданин, който се движи всеки ден по улиците, виждам, че явно ремонтите не са много ефективни, но се влагат много средства. Конкретно за Цариградско шосе всички виждаме колко пъти се преремонтира – казано направо всичко се прави с цел – източване на средства”, убедена е жената.

Теодора обаче, както и останалите анкетирани, с които екипът на БГНЕС разговаря, не симпатизира на нито един депутат. Тя следи работата на парламента до толкова, доколкото я интересува как се променя законодателството, което я касае. Имам проблеми по отношение на здравното осигуряване, болничните листове, оплака се жената.

Бивш служител на НЕК, пък смята, че са много нещата, по които трябва да работи парламентът, а казусът с една банка е изместил проблема с енергетиката в България. Той смята, че има и други неща, които са от огромно значение и едно от тях е оцеляването на нацията ни и бежанският проблем. „Проблемите са доста, преди всичко това, за което се говори всекидневно – за реформите в правосъдието и МВР. В МВР е нужна реформа, но тя не се вижда”, смята Божидар, чиито най-симпатичен депутат е Радан Кънев, защото е млад и находчив. „Работата на парламента върви на 50%, не е на 100%. По-младите депутати имат по-модерно и находчиво мислене, привърженик съм на младите хора в политиката. Те не са находчиви за тяхно лично облагодетелстване, а да могат да направят всички тези реформи. Но, и историята е доказала, че за един парламент проблемите не могат да се свършат. Винаги остават за следващи и следващи”, добави той.

Данчо Пеев, който е бил тонрежисьор в телевизия, смята, че за да се реализират всички идеи на парламента трябват пари. „След като ги няма тези пари трябва да чакат, да обират болните. Депутатите полагат усилия, но, когато въпросите им не се разрешат генерално, няма да може да се радваме на добро здраве”, смята той.

Друг столичанин е на мнение, че има много проблеми в тази държава, но най-наболелите са, че няма пари – няма пари за пенсионерите, има и бежанци. През есенната сесия народните представителите трябва да се заемат с първото гласуване на проектозакона за конституцията, промените в съдебната система, включващи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, приемането на второ четене на законодателни промени за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта, както и финално гласуване на законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)