b3c2c4fd991cde8bb375f84f76286107

Правосъдното министерство учредява награда „Почтен магистрат“

17 април 2016

Правосъдното министерство учредява награда „Почтен магистрат“ за служителите в системата, проявили висок професионализъм, обективност, доблест и независимост, съобщиха от ведомството в събота, информира mediapool.bg.

Идеята бе представена от министър Екатерина Захариева по време на дипломирането на юристи във Великотърновския университет в Деня на Конституцията на Република България, който е и професионален празник на гилдията.

Наградата няма парично изражение. Тя ще се присъжда на съдия, прокурор и следовател, които „допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение“.

„Почтен магистрат“ ще бъде връчена на 13 юли, когато се отбелязва 25-годишнината от обнародването на Конституцията през 1991 г. Номинации могат да бъдат правени до 5 юли от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти.

След това предложенията ще бъдат разгледани от седемчленно жури, в което влизат съдията в Съда на ЕС Александър Арабаджиев, конституционният съдия Румен Ненков, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, деканът на Юридическия факултет на СУ Сашо Пенов, председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов, председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и журналистът в БНР Силвия Великова. Правилата са публикувани в сайта на правосъдното министерство.

Междувременно Екатерина Захариева коментира във Велико Търново, че следващият пакет от промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), ще бъде разгледан от Съвета за съдебна реформа още преди Великден, за да може след празниците проектът да бъде приет от правителството и внесен в парламента.

„Това е изключително голямо изменение на закона и засяга почти всяка глава – кариерното развитие, конкурсите, дисциплинарните производства, новите правомощия на инспектората и т.н. Оказва се, че от 2011 г. до момента няма нормативна уредба за съдебните заседатели. Наредбите са отменени от Върховния административен съд, и с право, защото в конституцията се казва, че статутът на съдебните заседатели се определя със закон, а де факто няма такава законова уредба. Така че глава „Съдебни заседатели“ ще бъде променена“, обясни Захариева.

Сред новите промени в ЗСВ ще залегне и нов начин на провеждане на практика след завършването на юристите.

„Колегите, които сега ще получат дипломи, ще трябва 6 месеца да бъдат на стаж, след което ще имат четвърти държавен изпит, който ще им даде правоспособност. Ние считаме, че точно този изпит не трябва да бъде по конспект, а да е насочен изцяло към практическите им умения“, поясни правосъдният министър.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)