d976785777fd96c73b8a8a9e93fbb159

Правят пореден Национален съвет към МС, този път за борба с корупцията

11 май 2015

Поредният Национален съвет към правителството ще стане факт до края на месеца. Това става ясно от Доклад на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева за създаването на Национален съвет по антикорупционни политики, предаде репортер на БГНЕС.

Националният съвет ще осъществява механизъм за координация на политическо ниво по изпълнение на Стратегията за борба с корупцията, приета от правителството на 9 април 2015 г. От проекта на Постановление става ясно, че значителна роля в бъдещия Национален съвет за борба с корупцията ще имат Меглена Кунева и Христо Иванов, министър на правосъдието.

Председател на Националния съвет ще е един от вицепремиерите, който ще бъде излъчен с решение на правителството. По всяка вероятност това ще е именно Меглена Кунева. Заместник-председател на съвета ще е министърът на правосъдието, а секретар на съвета – член на неговия политически кабинет. Членове на съвета ще са представител на кабинета на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, както и заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, финансите, представител на Висшия съдебен съвет, заместник главен прокурор, заместник-председател на ДАНС, ръководителят на Главния инспекторат на Министерския съвет.

„Чрез създаването на Национален съвет по антикорупционни политики ще се осигури необходимата политическа координация при разработването и изпълнението на антикорупционите политики, което е важно условие за тяхната ефективност. Съветът ще служи като постоянен политически формат за дискусия по въпросите на превенцията и противодействието на корупцията в България и своевременно идентифициране на проблемите и съответно генериране на предложения за тяхното преодоляване“, гласят мотивите за създаването на Националния съвет.

Освен този орган, от началото на 2016 г. се очаква да заработи и друга антикорупционна структура, която ще проверява годишните декларации на политиците и висшите чиновници. В Националното бюро за противодействие на корупцията ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Сметната палата и БОРКОР. При установено разминаване между доходите и разходите на политик над 5000 лв. ще се извършва проверка от бюрото, а при разминаване над 10 000 лв. ще започва разследване.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)