investicii

Прага няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ

28 февруари 2018

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е притеснен от новините от България, но чешката държава няма намерение да анулира сделката за ЧЕЗ. Това той каза в телефонно интервю за TV NOVA, партньорска телевизия на bTV. Ето въпросите към чешкия премиер и неговите отговори:

– Имате ли съмнения, че процедурата за сделката за ЧЕЗ в България не е прозрачна?
– Ние като държава имаме 63% в ЧЕЗ и сме представени чрез Министерството на финансите. Надзорният съвет на компанията е бил избран по време на управлението на предишната коалиция. Той е имал съмнения за продажбата, но е бил убеден от Борда на директорите, че сделката е прозрачна, че купувачът и парите са прозрачни. И сега излиза, че в България има някакви съмнения. Трябва да кажа, че съм много притеснен от новините от България. Ще поискаме обяснение от директорите на ЧЕЗ чрез техните представители в Надзорния съвет.

Bижте още: Кой е грузинският милиардер, свързан със сделката с ЧЕЗ?

– Съществуват ли възможности за отмяна на сделката съгласно чешкото законодателство?
– Нямаме намерение да анулираме тази сделка, подчерта чешкият премиер. Надзорният съвет, на базата на тези аргументи, неколкократно заяви, че всичко е наред, че ЧЕЗ ще си получи парите и че няма да има никакви допълнителни разходи. Тази сделка е одобрена и ние не сме в състояние да й повлияем. Има и миноритарни акционери. Това е решение на ЧЕЗ и нашите възможности за въздействие са минимални.

Bижте още: Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Не разбирам сегашната ситуация изобщо. ЧЕЗ трябва да обяснят какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много негативи върху трансакцията“, заявява Бабиш в интервю за вестник „Лидове новини“. Премиерът споделя, че от самото начало е критикувал ръководството на ЧЕЗ за действията им на Балканите, защото смята, че сделките им са непрозрачни и странни. Чешкият премиер подчертава, че купувачът на българския клон на ЧЕЗ се е сторил странен на чешките власти. Бабиш смята действията на компанията у нас за непечеливши.

“Да видим как ще се развие ситуацията. Трудно ми е да говоря за ЧЕЗ, защото тази компанията не е изцяло държавна“, казва още премиерът на Чехия.

Бабиш е със свален имунитет и обвиняем за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие.

Малко или много това дружество прави каквото си иска, изтъква Бабиш. ЧЕЗ е държава в държавата, казва той пред „Лидове новини“, цитиран от „Фокус“.

Премиерът Бойко Борисов поиска в телефонен разговор с Андрей Бабиш на компетентните български органи да бъде предоставена информация по сделката за ЧЕЗ-България. Бабиш му отговорил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.

Как ще се финансира сделката?

„Лидове новини“ помества и подробности около финансирането на сделката, като посочва имената на една кредитираща сделката със 180 млн. евро българска банка и друга, осигуряваща банкова гаранция за 80 млн. евро. Трета българска банка ще рефинансира заем от ЕБВР за 65 млн. евро. Като други източници на финансиране са посочени собствени средства (20 млн. евро), Score Trade (67 млн. евро) и Global Victoria Trust (100 млн. евро), съобщава bTV, като цитира чешкото издание. Разследването се базира на информация, получена в Надзорния съвет на ЧЕЗ. В една от двете офшорни компании съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонеишвили, който развива бизнес и у нас.

снимка: cez.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)