Празник на българската роза в Австрия

15 юни 2018

Български народни песни, хора, аромат на българска роза и звучна българска реч за пети пореден път изпълниха Фридрихсхоф, където се проведе станалият вече традиционен Празник на българската роза.

През годините темите-мото на Празника на розата винаги са били емблематични – българската роза, хлябът ни, българският глас и музикален гений, словото ни. Тази година темата бe въпрос, който още през 1863г. големият български поет, педагог и композитор Добри Чинтулов, задава в поетична форма: „Къде си вярна ти любов народна?“

Организаторите, начело с арх. Елица Георгиева от галерия „ГАМА”, по чиято идея и концепция се провежда събитието, дадоха един достоен отговор чрез богатата програма, която бяха подготвили.

На импровизираната сцена видяхме:

Кукерска група с художествен ръководител Пеньо Стефанов, наследил кукерството от семейството си. Професионалните костюми, с които кукерите се появиха на Празника на розата бяха нови, изработени от автентични майстори и дошли от сърцето на Тракия.

Ентусиазирани фолклорни групи от Братислава и Нитра, групите за начинаещи и напреднали към сдружение „Български ритми” с  художествен ръководител Валя Дряновска

Хор за автентично българско пeeне към сдружение „Български ритми” с художествен ръководител Мария Топева

Фолклорна група „Пендари” под ръководството на Галя Милева

Хор към БКПО „Кирил и Методий” под диригентството на маестро Божидар Абрашев

Анастас Георгиев и Ана Георгиева  представиха магията на родопската гайда, а Констанца Петровa се представи с песнопения.

Гергана Дечева представи книгите си „Хотел Алберта“ и „Къщата на светулките“ и разигра под формата на малко театрално представление сценки от тях. Със събраните от продажбата средства Гергана подкрепя Център за настаняване за деца и младежи, лишени от родителски грижи в Благоевград и Център за деца и младежи с увреждания в Бургас.

Големият и нестандартен български художник Ставри Калинов се включи също в празника на българите в Австиря, представяйки емблематични картини в Галерия „Гама“.

Съвсем по български и съвсем като на празник имаше и баница, и мекици, и мед от региона на Западна Стара планина, и манов мед от Странджа, и мармалад от шипки, и сладко от горски боровинки и ягоди; и ръчно приготвен кашкавал, и овче, биволско и краве сирене, много българско Патриотично вино от Винарна „ДиВес Естейт”, построена на историческия хълм Симеонова могила и, разбира се, български розови продукти ROSA – Констанца и Веселин Петрови.

С удоволствие споделяме с вас моменти от този български празник, провел се в сърцето на Европа и ви уверяваме, че сред посадените от нашите сънародници рози,  няма по-голяма красота от тая на БЪЛГАРКАТА! Тя е дъхава роза, омайваща и неповторима, където и да цъфти под небето!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)