БНР

Празничен концерт 80 години БНР

26 януари 2015

На 25-и януари преди 80 години Цар Борис III подписва Указа, който е актът за раждане на Българското национално радио. Юбилеят е респектиращ повод за един голям и красив празник за голямото семейство на радиото и за всички българи, чиято вярност като негови слушатели са го превърнали в истински „Властелин на ефира“.

DPP_23456

Гала концертът по случай юбилея събра на сцената на зала 1 в Националния дворец на културата на 25-и януари от 18,30 ч. всички състави, които БНР има и пази. 250 певци и музиканти поднесоха свои знакови изпълнения.

DPP_23457

Класическа, народна музика, поп и джаз се редуваха, допълваха и преливаха в тържествената вечер. Виртуозността си представиха Симфоничният оркестър с диригент маестро Емил Табаков и солисти Зорница Иларионова  цигулка, Ина Кънчева – сопран и Петър Данаилов – баритон. Звучаха изпълнения на Смесения хор с диригент Драгомир Йосифов, Детския радиохор с диригент Венеция Караманова и вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев също се присъедини към програмата.

DPP_23464

В концертната програма се включи и Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов.Хипнотичната „Мистерия на българските гласове“ с диригент Дора Христова също бе част от музикалния празник.

DPP_23530

Сюитата „Хубава си, моя горо“ е специално създадена за 80-годишнината на БНР от аранжора Георги Андреев. В нея са включени всички състави, а солисти са Теодосий Спасов – кавал и Антони Дончев – пиано.

DPP_23583

Стефан Димитров, Александър Петров, Иван Тенев и много български поп и рок звезди подариха на БНР един прекрасен химн – песента „Нашето радио“. С нея завърши галата, а тя ще остане като един от символите на радиото.

DPP_23454

Водещи на събитието бяха Силвия Лулчева, Орлин Горанов и Юлиян Вергов.

DPP_23609

DPP_23553

DPP_23683

DPP_23708

DPP_23737

Сирак Скитник – първият директор на радиото, който е писал за майсторството да въздействаш на публиката, поставя и въпроса: „Как се постига онова, което не се учи?„. Отговорът може да бъде потърсен в делника и в празника на Българското национално радио – нашето радио, чийто пълнокръвен професионален и творчески кръговрат се вплита в живота на всички българи.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)