„Празнични икони от Зографския манастир”

„Празнични икони от Зографския манастир”

23 януари 2018

Зографската света обител публикува в края на миналата година първия албум „Празнични икони от Зографския манастир”, който се издава самостоятелно от манастирското издателство. За това съобщиха от сдружение „Предание”.

Той включва 20 непубликувани досега икони на Господски и Богородични празници, както и на неделите от Цветния триод. В подбора на иконите издателите са водени от идеята да представят красиви икони от манастирското иконно наследство, които са подходящи да украсяват църковните аналои по време на съответните празници, както и домашните молитвени кътове.

Корицата на изданието „Празнични икони от Зографския манастир” Снимка: facebook.com/predaniebg

Корицата на изданието „Празнични икони от Зографския манастир”
Снимка: facebook.com/predaniebg

Затова събраните в сборника икони са на отделни носители от стабилен каширан картон. Повечето свещени изображения са от втората половина на 17 до средата на 18 в., посочват от Pravoslaven-sviat.org.

От празничния цикъл са включени шест празника: Възкресението на Лазар, Подигравката над Христос (поставя се за Велики четвъртък вечерта) и четири от неделите след Пасха, включени в Цветния триод – Осезанието на Тома, Неделя на мироносците, Неделя на разслабения и Неделя на самарянката.

Интересна е иконата на Светата Троица (от втората половина на 17 в.), образец на дълбоко православно богословие, отличаваща се с съвършено владеене на техниката на иконописта и богата одухотвореност на образите.

Вижте още: Застиналата тишина на Зографския манастир в Българския Културен Институт в Будапеща

Иконите Възнесение Господне и Петдесетница са от празничния ред в иконостаса на храма „Успение Богородично“ в манастирския двор. Те са от втората половина на 18 в., нарисувани са специално за храма, който е завършен през 1764 г. Отличават се с характерните за периода „пробелки“ (щрихи светлина), изпълнени със злато вместо с живописни цветове.

Шест икони са от стария храм на манастирското пристанище, който е построен наново през 19 в. Тази група се отличава с оскъдна цветова палитра, дълбока одухотвореност, изразяваща се в експресивност и драматизъм. Приложеното към албума описание е на български, гръцки и английски език.

Изданието включва икони и каталог Снимка: facebook.com/predaniebg

Изданието включва икони и каталог
Снимка: facebook.com/predaniebg

Албумът е първият от библиотека „Образи“, издание на Фондация „Наследство на Зографската света обител“. Фондацията е създадена от манастирското братство с цел популяризиране на голямото духовно наследство на манастира, както и за да продължи неговата дългогодишна издателска дейност.

Изданието може да се намери в църковните книжарници в град София на цена от 60 лв.

Бихте могли да ги поръчате и онлайн на електронната поща на издателството  zograf.nasledstvo@gmail.com или на тел. 0876 669 757.

При онлайн поръчка ползвате отстъпка от 25%.

публикацията подготви: Силвия Аризанова

снимка: facebook.com/predaniebg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)