Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Празнично вълшебство с Деси Тенекеджиева и музикалните открития на фондация „Стоян Камбарев“

29 декември 2018

В навечерието на Коледа, варненската публика се наслади на истинско музикално вълшебство на красивата сцена на Операта. Деси Тенекеджиева специално се завърна от Лондон, за да представи за първи път в родния си град коледен концерт-спектакъл с младите музикални звезди, носители на престижната Награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев”.

“За пореден път, Деси – Поздравления! След тъжен ден, успя да стоплиш сърцето ми… Толкова много таланти и красота променят хората!”, “Вие ни подарихте разтърсваща коледна емоция! Най-после нещо красиво в този град! Благодарим виии!”, “Невроятна Коледна Магия беше завлядяла и сцената и залата! Толкова талант, музика, красота, настроение… Уникално беше! Поздравления за всички и бъдете здрави, летящи и вдъхновени!”, “Такава музикална продукция и такъв вълшебен спектакъл Варна никога не е виждала!” – това са малка част от отзивите, които заляха социалните мрежи на Деси и всички участници веднага след концерта.

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Публиката се пренесе в приказно пространство, заедно с музикантите и гледаше през големия прозорец (мултимедия), как златната луна озарява нощното небе и снегът вали. На фона на това вълшебство Деси Тенекеджиева потопи зрителите във вълнуващи и любопитни спомени за първите стъпки на младите си приятели, които представяше, чрез кратки филмчета, заснети специално по повод номинацията им за Наградата за полет в изкуството, носеща името на незабравимия Стоян Камбарев.

Гостите се насладиха на класическа, госпъл и поп музика, начело с маестро Страцимир Павлов и цяло съзвездие от млади открития на фондацията – прекрасните оперни диви Весела Янева и Мария Славова, виртуозното дуо на цигуларя Алекс Зайранов и китариста Георги Димитров – Жожо, пианистът-феномен Светослав Тодоров, който също пристигна от Лондон за концерта, а дни след това изнесе и самостоятелен рецитал в България Мол.

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Освен с ефектните си солови изпълнения на рояла, Светослав стана отново част от Gospel Chorale на Страцимир Павлов, заедно с очарователната актриса Ирен Лазарова и любимците на Варна – певицата Антоанела Петрова, барабаниста Валери Ценков и басиста Борис Казаков. На Коледното шоу в Операта изгряха и единственият поп изпълнител, подкрепян от фондацията – Георги Кючуков, известен с артистичния си псевдоним Mr. VOG, както и прекрасните ангелчета от студио БАЛЕТ на Бистра Бъчварова, някои от тях може би бъдещи открития на фондация “Стоян Камбарев”.

“За мен беше повече от вълнуващо да споделя сцената с тези изключителни млади таланти, вече истински звезди! Това са едни от най-впечатляващите за възрастта си класически музиканти и певци не само в България, но и смело мога да заявя в света. Много съм щастива, че фондация “Стоян Камбарев” е важна част от бляскавото им развитие, като продължава да ги подкрепя в осъществяването на конкретни техни арт проекти.

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

А сега и с радост обявявам, първите наши пет годишни стипендии, които отиват именно при най-младите ни музикални звезди. Това стана възможно, благодарение на средствата, които събрахме по време на Втория благотворителен бал на фондацията в Лондон преди месец, под патронажа на НЦВ Княз Кирил Преславски, на когото благодарим сърдечно за подкрепата!” – сподели Деси Тенекеджиева, в качеството си не само на артист и продуцент, а и на председател на УС и вдъхновител на единствената по рода си фондация за изкуство в България, която се грижи за откритията си не само кампанийно, а с години напред.

Официалният дизайнер на Коледния концерт София Борисова облече в приказно красиви рокли трите главни дами на вечерта – Деси и удивителните класически певици Мария Славова и Весела Янева, която освен с оперна ария смая публиката и с атрактивните си интерпретации на госпъл класиките „Amazing Grace“ и „Alleluia“.

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

Снимка: Дарина Жорж за Фондация “Стоян Камбарев”

След любимите коледни „White Christmas“, „Santa Baby“, „Silent Nights“, „Jungle Bells“ и много горещи аплодисменти, музикантите се върнаха за бис и спектакълът завърши емоционално с „Time to Say Googbye“ в дует на двете млади оперни диви и с надеждата за нови срещи с варненската публика. Коледният концерт се осъществи с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Банка ДСК и Бон Марин Холдинг. Meдийни партньори са Дарик Радио и Радио Варна, както и традиционните дългогодишни партньори на фондацията. Продуцент е Нова Филм.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)