камила

Праисторическа рисунка на камила откриха в Уралските планини

04 декември 2017

Изображение на двугърба камила е открито от специалиста по реставрация Еудалт Гуиламет (Eudald Guillamet) в южната част на Уралските планини, съобщава Newsweek. Той почиства графити в Каповата пещера, когато попада на изображението. Рисувано е с червена охра и частично очертано с дървени въглища.

Учените го датират в период от преди 14 500 и 37 700 години, по време, когато камили не са живяли в региона. Това потвърждава предложението, че хората преди 50 000 години са се придвижвали на огромни разстояния, дори до Франция и Испания. За това свидетелстват художествената техника, разположението на образите в пещерата и други находки.

44_1

Каповата пещера се намира в Башкирия, близо до границата с Казахстан. Пещерата е един от най-известните примери за палеолитно изкуство. В нея има много изображения на животни от каменната епоха, като носорог, бизон, кон, мамут и др. Повечето рисунки са създадени приблизително в периода преди 17 000 и 19 000 години. Сред тях се срещат също изображения на риба и антропоморфни фигури, смесващи човешки и животински черти.

Ръководител на археологическите проучвания и реставрационните дейности е Владислав Житенев от Московския държавен университет, който публикува информация и снимки за откритието и на личния си профил във фейсбук.

Снимки: Московски държавен университет

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)