gekr-copy

Практически съвети към жертви на насилие

01 декември 2018

Когато живеете в насилническа връзка има много трудни моменти, след които със сигурност ви е се е искало да се махнете. Понякога определени обстоятелства могат да и принудят просто да бягате, без да имате предварителна подготовка за това къде ще отидете. Ако все пак ви минава мисълта да напуснете дома си ще бъде по-добре за вас (и вашите деца), ако можете да се подготвите и да го планирате, тъй като обикновено насилниците стават много деспотични и агресивни, когато разберат за решението на жертвата им да ги напусне. Една от причините за това е, че насилникът е силно свързан с обекта на своето насилие и не би искал да го загуби, тъй като това ще го накара да се почувства лишен от обичайната за него „опора“ в живота: налагането на тотален контрол върху живота на жертвата. За насилника това е начин на себеутвърждаване и компенсиране на ниската самооценка, емоционалната зависимост, липса на сигурност и доверие, за чието запазване той ще се бори. Поради това насилникът обикновено възприема всеки опит от ваша страна да се защитите (сигнал до полицията, временно изнасяне от къщи, и др.) като директна атака срещу своята доминация във връзката ви. За тези хора това означава поставяне на личността им под въпрос. Ето защо след като предприемете действия да се защитите, вероятността насилието да нарасне става огромна. Изборът да го напуснете окончателно е единствената мярка, която трайно би защитила вас и децата ви.

Вижте още: Препоръки към жени, живеещи в риск от насилие

Когато решите да напуснете, най-добре е предварително сте обмислили всичко стратегически. Това ще направи напускането по-безопасно за вас.

Когато планирам да напусна, ще използвам някои от следните стратегии:
Ще оставя пари, копие на важни документи и резервна връзка ключове при________________________ така, че да мога да напусна бързо.
Ще си открия спестовна сметка в ________________________ с цел да повиша моята независимост.
Ще потърся правен съвет от адвокат, който е наясно със спецификата на проблема/е специалист в областта.
Ще проверя у_________________и____________________, за да разбера кой би ми позволил да остана у тях при непредвидени обстоятелства и/или да ми заеме пари.
Мога да оставя резервни дрехи у _________________________ .
Ще репетирам моя план за бягство/напускане.

Други неща, които мога да направя за да повиша моята независимост са:
- мога да си купя нов мобилен телефон и да знам на кои номер да звънна при непредвидени обстоятелства;
- мога да осъществя контакт с местната гореща телефонна линия/група за подкрепа/убежище: техните телефонни номера са __________;
- мога да преглеждам моя план за безопасност всеки ________________ с цел да планирам най-безопасния начин да напусна.

Снимка: Пресцентър на МВР

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)