prof-aleksandyr-chirkov

Преди 31 г. България шокира света с първото присадено сърце у нас

14 май 2017

На 14 май 1986 г. светът е шокиран от новината, че в малка комунистическа България е извършена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа. И то на дете. По това време около 100 българи се нуждаят от присаждане на сърце, но такива операции у нас не се правят и тези хора просто умират. Най-малкият пациент в списъка е 11-годишният Иван Сарафски от Кърджали. Диагнозата му е тежка сърдечна недостатъчност вследствие на вродена кардиомиопатия, пише dir.bg.

5e_9x1u79

Иван Сарафски / снимка: архив

Начело на екипа, който извършва трансплантацията, е професор Александър Чирков. Седем години преди това той се запознава с Людмила Живкова във Франкфурт. Именитият сърдечен хирург живее и работи от 1966 година в Германия. Именно дъщерята на Тодор Живков кани проф. Чирков да се върне в България, за да прави сърдечни операции у нас.

През 1984 г. кардиохирургът наистина пристига в родината, придружен от екип от 16 хирурзи, анестезиолози и реаниматори от Германия. Две години те обучават българските лекари как се правят сърдечни операции. Правителството пък купува апаратура за над 1 милион долара.

Така на 14 май 1986 г. 11-годишният Иван Сарафски получава ново сърце. Донорът е 21-годишен младеж в мозъчна смърт след катастрофа.

проф. Людмил Бояджиев / снимка: manager.bg

проф. Людмил Бояджиев / снимка: manager.bg

Асистент на проф. Чирков е проф. Людмил Бояджиев, който сега е началник на Клиниката по кардиохирургия в Националната кардиологична болница.

„Който дръзва, печели. Не че бяхме най-добрите, но решихме да го направим и го направихме. Тръгнахме с чувство на отговорност, не сме си помисляли, че няма да стане”, спомня си проф. Бояджиев.

Трансплантацията е успешна, а в София пристигат десетки лекари от цял свят. Москва изпраща здравния си министър, за да види с очите си какво са направили българските кардиохирурзи. Присаждането на сърце е първо в цяла Източна Европа, а дори в Испания и Португалия още не били направили успешна трансплантация.

„Когато детето излезе от операционната, изпитах едно голямо вълнение, защото се случваше нещо ново в България. Трепетът ми беше много голям, когато детето започна да се събужда, защото не можех да повярвам, че всичко това става пред мен”, допълва д-р Людмил Бояджиев.

Организмът на малкия Иван приема дарения орган. Момчето остава около 8 месеца в болница, след което е изписано.

Две години по-късно, докато кара колело, детето пада, а сърцето му излиза от ритъм и то умира. Според лекарите, ако е имало кой да му направи сърдечен масаж, Иван е щял да живее.

Началото обаче е поставено. След трансплантацията, проф. Александър Чирков прави модерната кардиологична болница “Св. Екатерина”, която е открита през 1988 г.

След 10 ноември 1989 г., първото присаждане на сърце, извършено от екипа на „Света Екатерина“, е на 18 май 2003 г. – след 17-годишна пауза. Проф. Чирков оперира 32-годишния Ростислав Попов от Горна Оряховица.

От 2004 до 2016 г. в болницата са извършени още 47 сърдечни трансплантации.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)