zx860y484_3170235

Предлага се аптеките да дават задължителни нощни дежурства

10 юли 2019

Аптеките да дават задължителни нощни дежурства, така че да бъде осигурена денонощна аптека на всеки областен град. Това предвиждат промени в Закона за лекарствата, а идеята на здравните власти е да се правят графици с имена на аптеки и датите, на които те ще работят през нощта. Ако откажат, аптеките ще бъдат глобявани.

Идеята е добра, но така разписани текстовете могат да доведат до фалити на аптеки, заяви пред Дарик председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му идеята на здравния министър Кирил Ананиев трябва да бъде прецизирана и съобразена с експерти.

apteka-425806-810x0

В законопроекта е предвидено и изготвянето на Национална аптечна карта, която да покаже реалната нужда от лекарства в отделните области на страната. Тези текстове обаче могат да доведат до изчезване на аптеки, категоричен е проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Защото така разписаните текстове могат да доведат до фалити и изчезване на аптеки. Защото ако аз съм сам фармацевт в една пътека и едвам свързвам двата края и ми кажат, че от следващия месец трябва да давам дежурства или подлежа на глоба, което не е коректно, аз ще предпочета да затворя. Защото трябва да инвестирам в гишета, видеонаблюдение, персонал и в каквото още се сетите“, каза проф. Гетов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)