витамини

Предозирането на витамините е опасно

15 април 2018

Изследователи от САЩ проведоха тест, който показа, че прекалено многото пиене на витамини може да окаже негативно влияние върху здравето, съобщава Сегодня. Медиците отбелязват, че само на пръв поглед витамините изглеждат безопасни и безвредни. Предозирането обаче може да се отрази не само негативно на здравето, но и да навреди.

Витамините не трябва да се използват без предписване от лекар и в такова количество, каквото сам пациента прецени. Предозирането може да има различни ефекти при отделните случаи. Например може да се навреди на храносмилането.

Особено това важи за синтетичните витамини. Натуралните, които човек получава от храната, не носят такава опасност за здравето, тъй като тяхното предозиране е малко вероятно.

В момента лекарите съобщават за проблеми с прекаляването на витамини, което се наблюдава все по-често. Безценният витамин А, ако се приема твърде често, може да причини падането на косата, да предизвика крехкост на ноктите, загуба на апетит, главоболие. Това се отнася и за витамин Е.

Вижте още: Защо да приемаме допълнително витамини?

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)