20150705_POL_TN01_0132

Председателката на Върховния съд поема властта в Гърция

21 август 2015

Председателката на Върховния съд в Гърция Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство в Гърция, след оставката на министър-председателя Алексис Ципрас, както предвижда закона в страната.

Председателката на Върховния съд Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори“, съобщиха гръцките медии като допълват, че с това тя е и първата жена премиер на Гърция.

Вчера вечерта Алексис Ципрас подаде оставка, която беше връчена на президента Прокопис Павлопулос.

„Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство“, каза бившият премиер на държавния глава като поиска от него да инициира процедура за предсрочни избори и формиране на преходно правителство.

Правителството на Алексис Ципрас, което дойде на власт през януари тази година, загуби парламентарното си мнозинство и можеше да прокарва закони само, ако те бъдат подкрепени от опозицията.

Според Конституцията на Гърция, ако едно правителство подаде оставка в срок от една година от последните избори, президентът е длъжен да връчи мандат за съставяне на нов кабинет на лидерите на опозицията като се започне от най-голямата партия.

Въпреки това този сценарий се очаква да бъде избегнат, тъй като опозиционните лидери по всяка вероятност ще върнат мандатите за съставяне на правителство, отваряйки път за нови избори. Те трябва да бъдат проведени до 30 дена от датата, на която бъдат обявени. /МИА

снимка: tiscali.it

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)