p33euroPRESSIMAGE

Представиха новия европейски център за борба с тероризма

26 януари 2016

„По време на своето председателство в ЕС Холандия е насочена към постигането на конкретни резултати и едно от тях е по-ефективен обмен на информация”, заяви холандският министър по сигурността и правосъдието Ар ван дер Стьор на представянето на центъра по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в Амстердам.

„Създаването на този център ясно потвърждава това. Европа се нуждае от такова сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност и тероризма”, заяви той. Структурата е платформа за обмен на информация между ЕС и координирането на международните операции за борба с тероризма, незаконния превоз на оръжие и финансирането на терористична дейност.

„Атаките в Париж показаха, че трябва да постигнем значителен напредък в обмена на информацията”, отбеляза от своя страна еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. „Трябва да работим заедно, а не поотделно, за да реагираме бързо и ефективно на съществуващите заплахи”, добави той. Говорейки за центъра, директорът на Европол Боб Уейнрайт каза, че той започнал да функционира на 1 януари. В момента в него работят 30 експерти в областта на борбата с тероризма. В близко време броят им ще се увеличи до 40-50 души”, каза той.

Netherlands Terror Conference

„Една от основните задачи на експертите е да следят петте хиляди европейци, които се сражават на страната на терористите в Сирия и Ирак”, обяви Уейнрайт. „Връщайки се към Европа, те представляват сериозна заплаха за сигурността на нашите граждани и на живота ни. Вече имаме информация за около 3700 чуждестранни терористи. Но това не е пълната картина”, добави той. Според него трябва активна работа за установяване на връзките на тероризма с подземния свят.

„Запознати сме с много лица, заподозрени в тероризъм, включително организаторите на парижките атентати, които имат криминални досиета за трафик и търговия с оръжие. Структурата, базирана в Европол, ще действа като информационен център, за да се идентифицират тези връзки и да се осигури подкрепа на националните правоприлагащи органи”, каза още той. Европейският център за борбата срещу тероризма се основава в централата на Европол в Хага/БГНЕС.

Снимки: Independent/Yahoo

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)