mfc-fortis-photo05-h

Представиха първия действащ екзоскелет (видео)

29 юни 2015

От години наблюдаваме как във филмите, хората придобиват исполинска сила с помощта на така наречените екзоскелети. Те помагат на героите да вдигат огромни тежести без усилия, да тичат изключително бързо или да прескачат непреодолими пропасти. И от години се чудим, кога тези технологии ще се превърнат в реалност.

Е, благодарение на екип от международни учени и експерти от института „Фраунхофер“, вече можем да видим как такава технология действа в реалния живот. Те са разработили екзоскелет, който поддържа тялото при вдигане на тежки предмети. С негова помощ, човек може без никакво напрежение, почти с един пръст, да вдигне 10-килограмова кофа с хоросан например.

Талантливите изобретатели представиха прототип на машината, а нейното серийно производство се очаква да започне през 2016 г.

Екзоскелетът се облича като дреха, а моторите му подпомагат всяко движение на ръцете и краката. Интересно е да отбележим, че от екзоскелета се интересуват преди всичко производителите на автомобили. С негова помощ, тежките автомобилни части ще могат да се вдигат без особени усилия. Проектът е финансиран от ЕС , които са помогнали с 4.5 милиона евро.

текст: Елена Михайлова
снимка: Internet

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)