София

Представяне на книгата „София – от 7 извора вода“

02 април 2018

В деня на книгата, ето и нашето предложение за едно забележително издание по повод 139 Години от Обявяването на София за Столица на България.

Столична община – дирекция „Култура“ и Яна Тур ви канят да се потопите в историята на София и в богатството на нейните термални води чрез двуезичната книга „София – от 7 извора вода“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община.
Датата е 3 април 2018 г. (вторник) от 14 ч. ,под стъкления купол на Софийското Ларго.

По един увлекателен начин авторката Антоанета Титянова ни дава богата историческа, хидроложка и туристическа информация и ни повежда в историята на един от най-древните градове, чието минало неизменно е свързано с 31 находища и 75 извора с различна по качества и състав термална вода. Червената нишка в книгата е безценната вода, привличала от векове народи и култури, дарявала е здраве и живот, била е обожествявана и възпявана.
Гостите могат участват във викторина с награди за миналото на съвременна и древна Сердика, която е била столица на Дакия Аврелиана, която е накарала имератор Константин Велики да възкликне „Сердика е моят Рим“, а Сердикийският „едикт на търпимостта“ спомага християнството да се разпространи в Европа и по света.
Какво знаем за нашата столица – за имперския град и неговите термални находища? Къде княз Батемберг е черпел сили, потапяйки се в термалните води и коя е Царската чешма, от която цар Борис III лично е точил вода?
Елате в предверието на Константиновия дворец и до Източната порта на Римската империя и заедно ще отпием глътки на познанието за прелюбопитната история на предците ни, на седем от най-известните термални находища – в София-център, Банкя, Панчарево, Княжево, Овча Купел, Горна баня и Равно поле.
Празниците на термалната вода и на проекта „София – от 7 извора вода“ ще продължат и в следващите месеци в 7 от районите на столицата.


В Х О Д  С В О Б О Д Е Н

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)