Предшественикът на британците се оказа тъмнокож със сини очи

09 февруари 2018

Предшественикът на британците се оказа тъмнокож със сини очи според генетично проучване, съобщават редица чуждестранни медии. Човекът от Чедър или популярният като „Чедърмен”, чийто скелет бил открит в пещера в югозападна Англия през 1903 г. се оказал не точно такъв, какъвто си го представяли учените.

предшественикът

Триизмерен модел на главата на човека от Чедър / Снимка: youtube

Съгласно данните от ново изследване на основата на ДНК анализ, живеещият преди около 10 хиляди години мъж имал тъмна кожа и сини очи. По-рано го изобразявали като човек с кафяви очи и светла кожа. В хода на своята работа, специалистите получили образец от материала, който представлява 2 мм от черепа на древния човек.

Учени се впечатляват от комбинацията тъмна кожа и сини очи Снимка: youtube

Учени се впечатляват от комбинацията тъмна кожа и сини очи
Снимка: youtube

Според специалистите, резултатите от изследването свидетелстват за това, че индивиди с по-светла кожа се появили в Северна Европа по-късно, от колкото се предполагаше досега.

Учените предполагат, че племето на човека от Чедър мигрирало в Британия в края на последния ледников период. Неговите родственици живяли на териториите на съвременна Испания, Унгария и Люксембург.

Изследователите с помощта на 3D принтер създали триизмерен модел на мъжката глава. За това били необходими около три месеца.

Създателите на модела Снимка: youtube

Създателите на модела
Снимка: youtube

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)