plewnal

Президентът издаде укази за избори и референдум на 25.10.

11 август 2015

Президентът издаде два указа – за провеждане на избори за кметове и общински съветници, както и за референдум, на вече определената дата – 25 октомври, информира dir.bg. От прессекретариата на Росен Плевнелиев уточниха, че при националното допитване ще бъде използван одобреният от парламента въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.

В края на юли депутатите отхърлиха два от поставените от президента три въпроса. Те бяха – „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“ и „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“. Плевнелиев не получи пълна подкрепа дори от съуправляващия Реформаторски блок, от който настояваха за редакция на въпроса за мажоритарния вот.

Самият държавен глава тогава коментира, че не се чувства бламиран, но все пак определи гласуването на депутатите като „странно“. Той изтъкна, че са бламирани над 570 000 българи, които се подписаха под искането за референдум по трите въпроса. „Пряката демокрация рано или късно ще се случи и в България“, прогнозира Плевнелиев.

Междувременно вчера, за поредна година, младежите от ГЕРБ запазиха ред за първото място за регистрация на партията в ЦИК за предстоящите местни избори. До датата на регистрацията членове на столичния МГЕРБ ще дават дежурства пред ЦИК. Те ще се сменят на 4 часа, като първите двама вече са заели място, само минути след като са издадени указите на президента. По този начин ГЕРБ отново ще има възможността да спази традицията, се казва в съобщението на партийния пресцентър.

снимка: voxburgas.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)