IMG_6071

Президентът Росен Плевнелиев получи Годишната награда за проевропейска политика 2015 г.

09 май 2015

„Европейският съюз (ЕС) не е външна политика за България, а е нашето семейство.“ Това каза президентът Росен Плевнелиев вчера, след като бе удостоен с Годишната награда за проевропейска политика за 2015 г., предава прессекретариатът на държавния глава.
Миналогодишният носител на приза – кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи статуетката на президента.

IMG_6053
„Гордея се, че съм проевропейски президент – това обещах на българските граждани от първия си ден като държавен глава. Винаги съм подчертавал, че ЕС не е външна политика за България, а е нашето семейство“, каза той.
Държавният глава отново определи ЕС като уникален проект за мир и като най-доброто, което човечеството е създало от руините на Втората световна война.

IMG_6083
„ЕС е двигател на развитието и най-мощният мотор на демокрацията на нашия континент и на света“, заяви Плевнелиев. „ЕС има нужда от доверието на своите граждани и днес си даваме сметка, че постигнатото не е даденост и може да бъде загубено.“
Според президента „постигнатото обаче може да бъде надградено, ако вярваме в своите ценности и ако се противопоставим на разделението, на пропагандата и на манипулираната история с единствения двигател, с който разполагаме – интеграцията, която свързва държави и народи и която е рецептата да противостоим на дестабилизацията.“
Президентът посочи, че пред Европа стоят още много предизвикателства и определи Европейската комисия като доверен партньор на България.
„Няма да допусна краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път на европейското развитие. Във всяко свое действие трябва да търсим устойчивост и дългосрочност. Това означава доверие и заедност. За това и за достойното място на България в Европейския съюз ще се боря винаги, независимо на каква позиция ще бъда“, каза още президентът.

Призът на телевизия „Европа“ за проевропейска политика се присъжда за втора поредна година. През 2014 г. статуетка на главата на богинята Европа получи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тогава тя отправи призив да бъдем повече европейци и да работим за утвърждаването на ролята на България в този елитен клуб.

IMG_6054
Тази година статуетката пресъздава мита за „Похищението на Европа”. Призът е изработен от бронз. Автор на скулптурата е Румен Михайлов. Наградата бе връчена от основателя на телевизия „Европа” Емил Стоянов на церемония, на която присъстваха най-известните лица на политическия и културен елит.

IMG_6015

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)