9833ee36302a53a8ad7e66df6fe8e7d9

Прекрасните роли на Грейс Кели

12 ноември 2015

Днес се навършват 86 г. от рождението на Грейс Кели – известната и магнетична американска филмова актриса, която през 1956 г. след брака си с Рение III, става принцеса на Монако. 

Светът ще я помни като принцесата на Монако и като филмова звезда. Днес ние ви предлагаме да се съсредоточим върху актьорската й съдба.

След гимназията, Грейс, дъщеря на богат индустриалец и бивш модел, се премества в Ню Йорк, където започва да постига актьорско майсторство, като успоредно се снима за реклами и телевизионни сериали. Първата роля в голямото кино получава през 1951 г. – тя участва в лентата „Четиринадесет часа“. В този филм красивата млада актриса играе малка епизодична роля, но я забелязват. Още на следващата годинаизлиза американският игрален филм „Точно по пладне”, режисиран от Фред Зинеман. В него Грейс играе съпругата на главния герой, който иска да избяга от отмъщението на престъпник, попаднал в затвора заради него.

В интерес на истината, трябва да се отбележи, че режисьорът на филма Фред Зинеман забелязва Грейс Кели не в реклама или телевизионен сериал, не дори и в дебютния й филм, а на сцената на театъра на Бродуей.

kinopoisk.ru

„Точно по пладне“ е сред големите заглавия на 25-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в 7 категории, включително за най-добър филм. Произведението печели 4 статуетки, в това число и втория „Оскар“ за най-добра мъжка роля за Гари Купър. През 1989 година, филмът е в първата група произведения, селектирани като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

След този филм Холивуд вече е сериозно заинтересуван от магнетичната Грейс Кели.

Година по-късно Джон Форд й предлага да се снима във филма „Могамбо“ в Африка. Този път актрисата играе на една площадка заедно с имена като Кларк Гейбъл и Ава Гарднър.

Грейс Кели получава ролята и договор за седем години за относително ниска заплата от 850 долара на седмица. Тя се съгласява с условие, че всяка втора година ще може да участва в театрални постановки. След участието си в „Могамбо“ актрисата получава номинация за Оскар за „Най-добра актриса във второстепенна роля“ и печели награда „Златен Глобус“ в същата категория.

kinopoisk.ru

Още един режисьор, който забелязал таланта на Кели, бил Алфред Хичкок, който я кани да се снима в екранизацията на бродуейската постановка „Набери „М“ за убийство“ (1954). В тази лента Хичкок изважда на показ природната красота и аристократизъм на актрисата. Тя изглежда ослепително дори в затворническата килия.

kinopoisk.ru

Също толкова ослепителна изглежда и в следващия филм на Хичкок  „Прозорец към двора“. За да се снима в него, тя отказва роля, в която би могла да си партнира с Марлон Брандо.

Грейс обяснява избора си с това, че още на снимките на първия филм с Хичкок, те вече са обсъждали играта й в „Прозорец към двора“.

kinopoisk.ru

След тях следва и филмът, който й носи наградата Оскар за „Най-добра женска роля“ – „Провинциалистката“ (1954), с прекрасно пресъздаден от Кели персонаж на страдаща жена на алкохолик, чиято роля изиграва Бил Кросби. Благодарение на тази роля и на предните два филма, режисирани от Хичкок, Грейс се сдобива с премия от Ню Йоркския кръг на критиците за „най-добра актриса“.

kinopoisk.ru

Като цяло 1954 г. Е изключително успешна за Грейс. През същата година тя се снима във филма „Зеленият огън“. Нейната героиня, съпруга на собственика на плантация в Южна Америка, отново е един от върховете на любовен триъгълник …

kinopoisk.ru

През 1955 г. излизат още две забележителни работи на Кели – военната драма на Марк Робсън „Мостовете на Токо-Ри“ и трилъра на Хичкок „Да хванеш крадец“. Първият филм разказва историята на един лейтенант, бивш адвокат изправен пред дилемата на собствените си чувства по време на Корейската война.

BridgeTokoRiko

Действието на втората лента се развива на Лазурния бряг. Във филма „Да хванеш крадец“ й партнира Кари Грант.

kinopoisk.ru

Именно този романтичен трилър става особено важен за Грейс- и не заради своята художествена стойност, а е заради съдбоносна среща… На снимачната площадка на „Да хванеш крадец“ Грейс Кели се запознава с принца на Монако - Рение III Грималди; на 18 април 1956 г. те се женят и актрисата обявява края на своята кариера в киното.

След брака си с Рение тя не се връща на снимачната площадка. Независимо от това, през 1956 г., излизат още два филма с нейно участие: „Лебед“ на Чарлз Видор

kinopoisk.ru

и „Висше общество“ на Чарлз Уолтърс, в който играе ролята на очарователната и своенравна светска лъвица от висшето общество Трейси Лорд, раздираща се между „идеалния“ мъж и бившия си съпруг Декстър Хейвън.

kinopoisk.ru

След тези филми животът й преминава изцяло, посветен на семейството и Монако.

20141111-gracepy

Снимки: Кадри от филмите

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)