00000-boijko-borisov-

Премиерът Бойко Борисов: Миграционната ситуация в страната ни е стабилна

02 септември 2017

Бързият и качествен информационен обмен е от ключово значение в сферата на вътрешните работи и сигурността, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на вчерашната си среща с министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Двамата са обсъдили развитието на информационните системи и взаимосвързаността на базите данни във връзка с прилагането на споразумението за трансгранично изпълнение на санкции за пътни нарушения, което е инициатива на Унгария и в което страната ни участва, както и в контекста на превенцията, разкриването и разследването на престъпления. Министър-председателят Борисов е отбелязал, че в рамките на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, страната ни също има амбицията да работи за повишаване ефективността на информационния обмен. Това може да стане като се насърчава използването на всички възможности за подобряване на взаимодействието между правоприлагащите органи и службите за сигурност, както и обмена на информация с европейските агенции.

Премиерът е добавил, че повишаването сигурността на гражданите на ЕС и овладяването на миграцията ще са двете основни направления в областта на вътрешните работи по време на българското председателство. Граничната сигурност и борбата с тероризма са били други акценти в разговора на Борисов с унгарския вътрешен министър. Премиерът е изтъкнал, че през настоящата година миграционната ситуация в страната ни е стабилна и се запазва тенденцията за намаляване на натиска. По думите му, една от причините за тези резултати са системните усилия на българските власти за охрана и контрол на границата. Борисов е добавил, че България активно сътрудничи с другите държави-членки на ЕС и международните партньори в противодействието на международния тероризъм.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)