boyko_borissov_profile_new1

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет в Братислава

16 септември 2016

Премиерът Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейският съвет, което започва днес в Братислава, Словакия.

По време на заседанието държавните и правителствени ръководители на 27-те държави членки (без участието на Великобритания) ще представят визията си за бъдещето Съюза, съобщиха от правителствената пресслужба. Акцент ще бъде поставен върху предизвикателствата, свързани с миграцията, охраната на външните граници на ЕС, вътрешната и външна сигурност. На срещата ще бъде поставен и въпросът за оказване на подкрепа на страната ни за охрана на границата с Турция.

БГНЕС припомня, че преди два дни, когато Бойко Борисов заведе унгарския си колега Виктор Орбан на българо-турската граница. премиерът каза, че в Братислава ще настоява за незабавно помощ. „Трябва да е ясно, че тези граници са общи и общ е интересът да бъдат решавани проблемите на граничните държави. Като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за наш дълг, сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. Бюджетът ни, обаче, не може да издържа на този натиск и затова подчертах неколкократно, че не искам да чувам само да се говори за солидарност с България. На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро. От нашата страна на границата се веят българският и европейският флаг. Време е всеки от тях да си заслужи мястото”, подчерта Борисов.

От своя страна Виктор Орбан гарантира подкрепата на Унгария за това искане: „Аргументът ми е много прост – ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС”. Премиерът Борисов може да разчита на нас в Братислава, посочи той и допълни: „Не може да се защитаваме за сметка на другия. Това не е добрата логика. Трябва да съединим силите си, както сме го правили в миналото. Трябва да начертаем южната граница и там да съсредоточим техниката, средствата и живата сила. Трябва да го правим помагайки си един на друг, а не за сметка един на друг”.

Унгарският премиер, който е един от лидерите във Вишеградската четворка, посочи, че въпросът за подпомагане на България е обсъждат в рамките на групата. Заедно ще излезем в подкрепа на България в Братислава, ще видим там какво решение ще се вземе и спрямо общата европейска помощ ще се разберем Вишеградската четворка с какво ще подпомогне България, посочи той.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)