boijko-borisov-222062

Премиерът Бойко Борисов: С Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения

12 август 2016

България е страшно уязвима, призна премиерът Бойко Борисов в „Здравей, България“.

„Ние сме страшно уязвими. Какво значи изказване „Ще залеем Европа с бежанци“ при положение, че Европа е заградена с телени огради. Това значи „Ще залеем България“. Те няма да попаднат в Австрия, ще дойдат тук, каза Борисов и допълни, че се опитва „да запази всячески добри отношения с Турция“.

„Аз трябва всячески да запазя добрите отношения с турския премиер Йълдъръм и с Ердоган. Затова сега всекидневно контактувам с колегите в Брюксел“, посочи министър-председателят.

Той напомни, че в момента границата със Сърбия и с Македония се пази изключително добре, в Румъния мигрантите не искат да посещават.

„Македония, Унгария и къде ли не затвориха границите – България няма на къде да изтича мигрантите. При тази ситуация ние сме изправени пред огромна криза между Турция и ЕС. Историята показва, че Османската империя обикновено отива до Австрия, жертва на това стават Балканите. Аз съм изключително загрижен, че това става в България“, каза още премиерът.

„Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ако трябва на всички да им вземем главите, ние не трябва да допуснем мигрантска вълна. Ние се фиксираме само в един (бел.ред. случая с Абдуллах Бююк) от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на Румяна Бъчварова. Ще видят къде има пропуски – ако има, тя ще ги уволни“, обясни Борисов.

„В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са там денонощно, са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души“, категоричен беше още Бойко Борисов по повод екстрадирането на Абдуллах Бююк в Турция.

За предизборната кампания за президентските избори той обяви, че тя „толкова ми е далечна, че изобщо не ми се мисли за това. Толкова важни решения имаме да решаваме в близко време, че не ми се мисли. За съжаление президентът не може да вземе нито едно решение, които имаме да вземем. Затова цялата ми енергия е насочена да излезем от капаните, заложени 2006 г. или да имаме в музея, който направи Вежди Рашидов един ядрен реактор”, поясни премиерът и уточни, че в България премиерската власт е изключително важна.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)