eb7ef19f48b5f6e497af634e217fe136

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември

06 декември 2015

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз, научи БГНЕС.

След България, турският премиер ще посети и Брюксел, където на 17-и декември се очаква представители на Общността да отворят глава 17, икономика и парична политика, в преговорите по присъединяване на Турция към ЕС. Професор Ахмет Давутоглу стана министър-председател на Турция на 24 ноември тази година. Това е същата дата, на която турските ВВС свалиха руски фронтови бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Инцидентът, отговорността за който пое самият Давутоглу, стана началото на най-дълбоката политическа криза в отношенията Русия-Турция. Той доведе до налагането на едностранни санкции от страна на Москва за вноса на турски плодове и зеленчуци, засегна строителния бизнес и пътуванията на руснаци с цел почивка в Турция. На 3 декември стана ясно, че е прекратен и проектът за газопровод „Турски поток“, който трябваше да съединява Русия и Турция по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и България.

Преди да поеме поста премиер през 2014 г. Давутоглу беше външен министър и идеолог на турската външна политика, провеждана от премиера и след това президент Реджеп Тайип Ердоган. В основата на тази политика стои концепцията за нулиране на проблемите със съседните страни. Въпреки първоначалните успехи тази политика получи тежък удар от сирийския президент Башар Асад, който публично унижи Ердоган и Давутоглу, отказвайки да приеме тяхната роля на посредници в сирийския конфликт и съветите им като „по-старши брат“. Оттогава Анкара провежда твърда политика спрямо светските власти в Сирия, настоявайки, че решение на сирийската криза може да има само след оттеглянето на Асад. Сирийската криза не само е източник на дипломатически неуспехи за Анкара, но и постоянен проблем с увеличаващия се брой мигранти. В страната има над 2 милиона сирийци, потърсили убежище от кървавия конфликт, който започна през средата на март 2011 г. От началото на тази година през Турция към егейските острови на Гърция се насочиха стотици хиляди мигранти, които след това с помощта на властите в Атина бяха пренасочвани към Европейския съюз. Последният е изправен пред най-тежката си криза от своето създаване, на изпитание е подложено съществуването на Шенгенската зона за свободно пътуване – един от фундаментите на Евросъюза.

В опит да овладее кризата с мигрантите на 29 ноември се състоя стратегически важна среща в Брюксел между страните-членки на ЕС и премиера Давутоглу. Той окачестви нейните резултати като „ново начало“ и „исторически ден“. Анкара получи 3 милиарда евро за справяне с бежанците. Европейските лидери също така решиха поетапно да отменят визите за турски граждани от октомври 2016 г. А също така да се възобновят преговорите за членство на Турция в общността, за което тя кандидатства още от средата на миналия век, но до момента е приключила само една глава в преговорния процес. Въпреки това членството на Турция в преимуществено християнския блок не се възприема еднозначно. Неотдавна лидерът на френската консервативна десница и бивш президент Никола Саркози категорично отхвърли подобна възможност. Той отсече, че Турция е част от Азия, а не от Европа.

Това не е първата визита на професор Давутоглу в България. Още през 2010 г. той дойде на посещение у нас в качеството си на външен министър. Това бе първа подобна визита от дълги години. А буквално преди броени дни най-накрая в страната ни бе издаден и фундаменталният труд на учения, който някои определят като неоосманист – „Стратегически дълбочина“.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)