жени-в-риск

Препоръки към жени, живеещи в риск от насилие

29 ноември 2018

Домашното насилие е сериозен проблем. Често той е невидим за околните, и което е още по-страшно, дори и самите жертви не го осъзнават. Но в живота на всяка една жертва рано или късно идва момент, в който разбира, че трябва да действа. Това труден процес, а за успешния му завършек е нужен добре измислен план, в който трябва да се обърне внимание на няколко важни момента. Това се нарича План за безопасност. Той представлява списък с предварително обмислени действия и мерки, които може да се предприемат, в случай че насилието срещу жертвата нарасне до степен, която не можете да се понесе или в случай, че тя реши да прекъсне насилническата връзка, в която живее. Ако вие сте жертва, след като обмислите възможните ходове и набележите стъпки и действия, запишете ги някъде или ги държите в ума си, но знайте ясно кое след кое следва и какво ще е нужното ви време за реакция.

Защо е важно да имате План за безопасност?
Важно е да имате план за безопасност най-малко по две причини. Първата е чисто практическа – да сте подготвена и да имате ход, който да ви осигури възможност да напуснете ситуацията (ако в момента го решите) при осъществяване на повторно (поредно) насилие върху Вас.
Втората причина да имате план има особено важен психологически смисъл. Когато обмисляте и променяте детайли в плана си, Вие се въвличате в активен процес, което Ви извежда макар и временно от ролята на пасивен субект, който търпи и понася въздействието надругия. Така Вие практикувате упражняването на контрол над случващото се.
Ако Вие сте стигнали до идеята, че имате нужда от план за безопасност, това означава че сте оценили риска за Вас като висок. Това е много голяма стъпка, която е непосилна за повечето жени във Вашето положение. Хроничното насилие води до притъпяване на чувството за страх и инстинкта да се защитиш.
Ако сте на път да направите план за безопасност, вероятно сте преодолели илюзията, че всеки акт на насилие ще е последен и съпругът Ви ще се промени.
Планът за безопасност е една алтернатива, конкретна възможност в посока да противостоиш на импулса да останеш.
Запомнете: Единствената мярка, която би Ви осигурила безопасност е да се отделите от насилващия партньор!

жени-в-риск-2

Препоръки:
При опасност да бъдете нападната позвънете на полицията. Ако нямате възможност да направите това, съседите могат да го сторят вместо вас.
Договорете се със своите съседи да извикат полиция, ако чуят викове от вашата къща или апартамент.
Научете телефоните на местните служби, които могат да ви окажат необходимата подкрепа (кризисен център за жени, телефон на доверието и др.).
Разкажете за насилието на тези, на коитосе доверявате (приятели, роднини).
Подгответе си място, където бихте могла да отидете в случай на опасност.
Ако не можете да избегнете спора или инцидента, постарайте се да се придвижите към такава стая,от която можете лесно да избягате в случай на необходимост. Старайте се да избягвате стаи, които нямат достъп до външни врати (като напримербанята или кухнята, където има остри и режещи предмети).
Обмислете как можете бързо и безопасно да напуснете дома си. Определете кои врати, прозорци, стълбиподхождат за това най-добре.
Предварително оставете при вашите приятели или роднини резервни дрехи, важни документи, номера на телефони, необходими лекарства и др.
Постарайте се да унищожите всички възможности, които биха помогнали на Вашия насилник да ви намери
Ако ситуацията е критична, напуснете дома си незабавно, дори да не сте успели да вземете със себе си необходимите вещи. Помнете, че вашият живот е в опасност!
Когато напускате дома си, направете всичко възможно да вземете децата със себе си.
След побой, незабавно си извадете медицинско свидетелство.

Снимки: Пресцентър на МВР

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)