tumblr_ndvd3vsapD1qz872lo1_1280

Пресечни точки

26 март 2015

„Пресечни точки“ е един невероятен проект на родената в Пакистан Anila Quayyum Agha.

Лазерно изрязан черен куб от лакирано дърво,окачен на тавана с една единствена крушка, която хвърля спиращи дъха сенки, създавайки невероятна мигновена архитектура в иначе празната стая.

033662-000003.L

В проекта „Пресечни точки“ геометричното шаблониране на ислямските свещени места за молитва се комбинира с вярата по един различен начин, разкриващ нейната безкрайност. Зрителят е поканен да се изправи срещу противоречивия характер на всички пресечни линии, като едновременно с това има възможността да проучи границите.

171014_EYE_Kids1.jpg.CROP.original-original

Представяме ви тълкуването на проекта от първо лице:

„Моята цел е да се проучи двойнствеността на публичното и личното, светлината и сянката, статичното и динамичното,позовавайки се на чистотата и вътрешната симетрия на геометричния дизайн, и тълкуването на хвърлените сенки. Формата на проектирането, наслояването, многоизмерните варианти ще зависят както от пространството, в което е инсталиран куба, така и от подреждането на инсталацията, и различното местополежение на лицата, които изпитват пространството.

Дървеният фриз е копие на модел от Алхамбра – пресечната точка на историята, културата и изкуството, мястото, където ислямските и западните теории се изпълват със значение и съжителствав в хармония, служейки като доказателство за симбиозата между разликите. Моите спомени от двореца Алхамбра, спомените ми за друго време и място от миналото, се обединиха в създаването на този проект. Тази инсталация разчита на чистотата и вътрешната симетрия на геометричния дизайн, тълкуването на хвърлените сенки и присъствието на зрителя в публичното пространство.”

Проектът на пакистанската дизайнерка е носител на наградата ArtPrize за 2014 г.

artprize2014-20artists-06-b4f9c6fa17adb219

Anila-Quayyum-Agha_Intersections_Detail

anila-quayyum-agha-intersections-designboom-07

anilas-artwork-long

crossingboundaries2

intersections

intersections1

Intersections-2

tumblr_nda0j8VTcC1rlaql2o2_1280

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)