680_1JoeGaffney_Hep_Giv_2596Z

Приказки за феи от Живанши

21 февруари 2017

На 21 февруари 1927 в Бове, Северна Франция е роден  Юбер дьо Живанши – един човек, чието име е неразривно свързано с историята на съвременната мода. Истинското му име е Джеймс Марсел Тафен – син е на маркиз и по вероизповедание – протестант. Учи в художествено училище и в юридически факулет. През 1945 – 1946 година работи за Люсиен Льолон, а през следващите години и за други известни дизайнери – Жак Фат и Робер Пиге. През 1949 година се прехвърля при Елза Скиапарели, а от 1952 година открива своя собствена модна къща.

Между първото му произведение, прочутата блуза “бетина”, създадена през 1952 година, и последните му прекрасни творения (от 1952 година ) се разпростира един период на труд, вдъхновение и постоянен флирт с хубостта и оригиналния стил. Живанши се прославя в цял свят с усета си към елегантната кройка и финеса. И днес неговите скици и модели излъчват толкова шик, нежност и свежест.

През 1988 година групировката на Бернар Арно LVMH купува модната къща на Юбер дьо Живанши и съгласно договора му поверява ръководството на дизайнера в продължение на седем години. Бутикът “Живанши Джентълмен” е открит в Париж през 1990 г. През 1991 година се лансира парфюмът му “Амариж”. 

През 1995 година мосю Живанши се разделя завинаги с основаната от него и управлявана в продължение на 43 години модна къща.

През изминалите над четири десетилетия прочутият дизайнер е създал хиляди елегантни облекла – детски и дамски рокли, блузи, ансамбли, наметки, аксесоари – един свят на изящното изкуство, на истинския самороден блясък на изискаността и грацията. В творческия път на този необикновен стилист формалното признание от страна на различни организации и институции също говори красноречиво за блясъка на таланта му: носител е на “Златен напръстник” за висша мода (1982 година ), на наградата за цялостно творчество на Съвета на американските модни дизайнери и много други.

До последния си ден Живанши вярва, че висшата мода ще съществува винаги: ”Тя ще съществува и без мен, макар и по различен начин. Днес трябва да изненадваш, да привличаш вниманието, дори с цената на известна доза арогантност. По мое време разказвахме приказки за феи, днес на преден план излиза механичната сръчност”.

Днес, в чест на годишнината от рождението му, бихме искали ви припомним неговите прекрасни творения за едни от най – известните му клиентки, като  Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди – Онасис. Той проектира костюмите на Одри Хепбърн за участието й във филмите „Сабрина“ и „Закуска в Тифани“. Трябва да се отбележи, че когато Юбер е поканен да работи с Хепбърн за филма „Сабрина“, той дори не знае коя е тя и с притеснение си признава, че си е мислел, че става дума за Катрин Хепбърн. Но именно с Одри го свързва приятелство (и, разбира се, сътрудничество) в продължение на много години.

kinopoisk.ru

Одри Хепбърн във филма „Закуска в Тифани“

20150220-giv3_copy

Одри Хепбърн във великолепна бяла рокля във филма „Сабрина“

kinopoisk.ru

Тази черна рокля се превърна в символ на цяла една епоха.

Audrey In Givenchy

Още един образ, създаден от маестрото специално за Одри Хепбърн за участието й във филма „Закуска в Тифани“

kinopoisk.ru

20150220-giv

Жаклин Кенеди в рокля на Givenchy

Юбер дьо Живанши създава изключително елегантни тоалети, които по никакъв начин не носят строгост, напротив, неговите произведения са много естествени и дори нежни. В следващите години стилът на модната къща започва да се развива в една по-радикална посока, особено след придобиването й от LVMH и оттеглянето на самия маестро през 1995 г. Той бива заменен последователно от Джон Галиано, Александър Маккуин, а сега и Рикардо Тиши … Всеки от тях оставя своя отпечатък във визията на легендарната модна къща: дрехите стават все по-отворени, по-агресивни. Но въпреки всичко и всеки, легендарната модна къща Givenchy все още е синоним на истинската женственост и елегантност. Ето защо тоалетите, носещи името на легендарния творец,  все още се радват на голяма популярност сред звездите и са предпочитани за появите им на червения килим.

beyonc-jayz-met-gala-2014-black-dress-givenchy-veil-see-through-red-carpet

"Charles James: Beyond Fashion" Costume Institute Gala - Arrivals

84th Annual Academy Awards - Arrivals

amfAR Gala - Red Carpet Arrivals - 64th Annual Cannes Film Festival

83rd Annual Academy Awards - Arrivals

la-modella-mafia-Golden-Globes-2013-Awards-Red-Carpet-Fashion-Amanda-Seyfried-in-Givenchy1

 

 

Снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)