l_block_497_1s1w4o8j4v

Приключенският чар на о. Света Анастасия

22 декември 2015

Когато привечер застанеш до парапета, в края на централната алея на бургаската Морска градина, и отправиш поглед към морето, забелязваш проблясъците на един далечен фар. Фарът на остров Света Анастасия. Още от дете всеки бургазлия попада под въздействието на една чудесна магия, подхранвана от морския простор, от пътеводната светлина, от една островна загадъчност – едновременно далечна и близка.

Островът е една вулканична скала. Тя се дължи на изригването на вулкан, чийто кратер, според геолозите, се е намирал някъде в акваторията на Созополския полуостров. Сигурно за “Острова” са съществували някакви прастари легенди от тракийско време, но те не са достигнали до нас. За всяко място има легенди, но тези за “Островът” са потънали в безкрайността на историята. Сега само блещукащата нощем светлина на фара предразполага въображението да възроди образите и картините, които времето ни е отнело.

Сега островът заема площ от 0.222 квадратни километра, според Кратката българска енциклопедия, което се равнява на 8 500 кв. метра. Разстоянието от Бургас е точно 5 926 метра.

В продължение на столетия този остров се е наричал “Света Анастасия”. За кратко е преименуван на „Болшевик“. Сега мистериозната „Света Анастасия“ е единствения остров, в непосредствена близост до Бургас.

Приключенският чар на остров Света Анастасия

Търсачите на силни усещания отдавна са открили едно диво късче земя, оградено от всички страни със солена вода. Тук дивото зове, а при морска буря пейзажът става страховит. За авантюристите Света Анастасия е предизвикателство, което малцина забравят. До острова се стига само с лодка.

Островът се прочува с десетки драматични истории на заточените тук врагове на властта след въстанието през 1923 г. В годините на социализма Рангел Вълчанов засне дори и филма „На малкия остров“, за знаменитото бягство на група затворници. През последните години край острова често хвърлят котва яхти с чужди туристи. Почивната станция не е нищо друго, освен стария затвор, в който до 1944 г. са били заточвани осъдените комунисти и земеделци. Освен ток и вода, други екстри на цивилизацията не могат да се открият.

В северната част на острова има стар пресъхнал кладенец. Легендата разказва, че преди много векове в него е било скрито пиратско съкровище. От незапомнени времена се говори, че островът е бил скривалище за морските разбойници, вилнели в Черно море. Мнозина иманяри са пробвали късмета си, но досега легендарното съкровище никой не е открил. Въпреки това, историята на острова привлича всяка година туристи от цяла България. Той е собственост на Българската православна църква. Онези, които са решили да почиват на Света Анастасия, знаят, че условията са спартански. Далеч от цивилизацията и сред грохота на вълните, на едно парче земя, сред морето е приключение, което се помни цял живот!

снимки: bgchudesa.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)