Социални мрежи

Приложенията за запознанство и социалните мрежи ни правят още по-самотни

12 август 2019

Може и да звучи малко вероятно, но според последните изследвания, приложенията за запознанства всъщност ни правят още по-самотни. Резултатите от проучване на учени от Университета в Охайо покзват, че хората, които се вманиачават и системно проверяват какво се случва в приложенията за запознанство, реално стават по-самотни и от преди да започнат да го правят.

В него са се включили общо 269 студенти, които трябвало да ровят непрестанно в програмата за запознанства. В крайна сметка се оказало, че това да намериш подходящия човек съвсем не е толкова лесна задача и тъй като чаканото съвпадение не се случва, човек започва да се чувства още по-самотен и социално разтревожен.

Tinder - запознанства любов онлайн

Учените отбелязват, че това откритие съвпада с резултатите от изследванията по-рано този месец, които разкриха силна връзка между депресията у тийнейджърите и използването на социални медии. Още по-сериозен проблем е, че потребителите, които са обсебени от този род програми, се чувстват по-уверени в приложенията за запознанства, отколкото в реалния живот.

Затова и все по-агресивно преследват заветното „съответствие” в приложението и плъзгат пръсти по екрана настойчиво – състояние, което психолозите определят като вманиачаване. И тъй като манията е болестно състояние, то на все повече места по света вече се говори открито за налагане на законодателни мерки за ограничаване на пристрастяващото въздействие на социалните мрежи. Дали това ще помогне да се чувстваме по-малко самотни?! Е, само времето ще покаже.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)