Принцеса Мелинда Естерхази – балет из повратностите на историята

27 май 2020

Изложбата за принцеса Мелинда Естерхази (1920— 2014 г.) проследява етапите в живота на една изключителна жена. Тя е експонирана в двореца Естерхази, в Айзенщат, столицата на Бургенланд, Австрия. Историята на една жена, танцуваща балет с историята и нейните повратности.

Schloss-Esterhazy_Melinda-Esterhazy__TanzkarrierecEsterhazy

Мелинда Отрубай започва да танцува като младо, буржоазно момиче, радва се на изключителна кариера в Будапеща в Операта, преди да се омъжи за принц Пол Естерхази V, което завинаги ще промени живота й. Разглеждайки изложбата, можете да преживеете Мелинда Естерхази като автентичен персонаж, както в кариерата си в операта, така и в личния си живот. Един живот, пълен с възходи и падения, проблясъци и тежки дни,  амбиции както в кариерата, така и в личния й свят далеч от сцената. Отвъд „приказната героиня“ ще опознаете силна личност, която израства с изпитанията,  които животът й поставя, за пътят на стажант и прима балерина до принцесата и милиардерка Естерхази.

Родителите на Мелинда Естерхази са Дезьо Отрубай, председател на Висшия окръжен съд в Будапеща, и съпругата му Роуз, родена като фон Шмид. Мелинда има по-малък брат – Йозеф Отрубай, който бил университетски преподавател в Люцерн. След гимназията тя участва в два игрални филма през 1939г. На 24-годишна възраст Мелинда Отрубай е назначена за прима балерина Асолута от Будапещенската опера.

46-4043152

Мелинда и Пол

На 3 август 1946 г. красивата и талантлива Мелинда Отрубай се омъжва за принц Пол V Естерхази де Галанта в Будапеща. Бракът остана бездетен. Пол избира унгарското гражданство през 1921 г., когато днешен Бургенланд е добавен към Република Австрия. Той е наследник на прочутата фамилия Естерхази, над 300 години приближена и основен поддръжник на Хабсбургите и Австро-унгарската империя. Избира Унгария, защото съгласно унгарските служебни правила той запазва принцовата си титла и благородническото име, от които би трябвало да се откаже, ако избере австрийско гражданство поради отмененото през април 1919 г.  благородството в Австрия. След като унгарската монархия престава да съществува в началото на 1947 г., Унгария се превръща в народна демокрация,  също премахва благородството и благородните имена. Това прави двойката в Унгария и в международен план чисто и просто Пол Естерхази и Мелинда Естерхази.

0070

През 1949 г. Пол Естерхази е осъден на петнадесет години затвор като част от афера срещу Кардинал Йозеф Миндзенти. Едва през 1954 г. Мелинда получи разрешение да посети съпруга си в затвора в Крибаня, след като тя е в пълно неведение какво се случва с него  повече от четири години. На 30 октомври 1956 г. той е освободен окончателно след унгарското въстание.

melinda

На 1 ноември 1956 г. Пол и Мелинда Естерхази решават да избягат в Австрия с кола, преоблечени в превозно средство на Червения кръст през граничния пункт Никелсдорф. Бягството им е било планирано и организирано от виенския адвокат Курт Вернер и националния съветник на Бургенланд Франц Стробл. Те пътуват до Швейцария, където живеят в Цюрих до смъртта на Пол през 1989 година.
Мелинда Естерхази умира на 27 август 2014 г. в Айзенщат.

46-15080178

Късметът на Естерхази
Собствеността на семейство Естерхази до съвременността формирала Fideikommis – неделим актив, който трябвало да се управлява от главата на семейството. Действия са възможни само по решение на семейния съвет. След Първата световна война и Договора от Сен Жермен именията в „Германска Западна Унгария“, след това в Бургенланд, обхващащи около 66 000 хектара земя, като замъка Естерхази в Айзенщат, отиват в замъка Форхтенщайн, в община Форхтенщайн, на територията на новата Република Австрия.

Огромните имения на фамилия Естерхази в Унгария, около 128 000 хектара, са отчуждени след Втората световна война през 1945 г. като част от поземлената реформа в страната. По време на брака си с Мелинда Пол Естерхази е бил „практически обезличен” поради отчуждаването. Докато са в Унгария, двамата живеят в скромна квартира с две стаи. Недвижимото имущество в днешна Словакия също е  загубено. Именията в Бургенланд са конфискувани от съветските окупационни сили през 1945 г.  След държавния договор през май 1955 г. и последващото оттегляне на Съветите, Естерхази възвръщат имуществото си в Бургенланд. Опитите на унгарското правителство да поиска австрийския имот Естерхази за себе си, тъй като Пол Естерхази е „враг“, са отблъснати от австрийското министерство на външните работи.
4.620.334

След смъртта на Пол Естерхази през 1989 г. вдовицата му Мелинда става единственият наследник. В последното си завещание, от 21 август 1986 г., Пол я моли да осигури продължителното съществуване на имотите в дългосрочен план и търсене на правилно решение за управлението им, а не да се „раздробяват на салам“.

98417384_1326502747548871_6380778920186216448_n

Дворецът Естерхази в Айзенщат

Мелинда Естерхази по силата на Фидейкоммисе – инструмент за наследство, предназначен за запазване на големи недвижими имоти, неразделяеми за поколения, притежава правата над фамилното имущество, завещани й от Пол. В същото време има и други претенденти за фамилното имущество Естерхази, наследници на разклонилата се преди векове фамилия, които смятат това наследяване за неправомерно. Но въпросният правов инструмент е в полза на Естерхази – Олтробай. Имението Еделщатен в Бавария отива при Пол Антон Естерхази като дарение от Мелинда, Дворецът Естерхази на Wallnerstrasse във Виена отвори в началото на 90-те години/в последствие продаден за 24 милиона евро/,  огромните масиви земи в Бургенланд, които се отдават на рента, редицац други имоти и дворецът в Айзенщат – емблема на Естерхази днес се управлява от племенника й Щефан Олтробай. Всъщност споровете за имуществото на Естерхази, оценено за над 1, 8 милиарда евро и днес продължават…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)