Remembrance Sunday service at the Cenotaph in London

Принц Чарлз замести кралицата за първи път на церемония

13 ноември 2017

Кралица Елизабет Втора сякаш избърса сълза, докато стоеше на балкона на „Форин офис“ и за първи път гледаше как синът ѝ Чарлз полага венец на Кенотаф (мемориал на загиналите в Първата световна война британци) от нейно име и в нейно присъствие, пише „Гардиън“.

На 12 ноември Великобритания отбелязва т. нар. Remembrance Sunday, посветен на жертвите от двете световни войни и от други военни конфликти, загинали за страната си. На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта е подписано примирието, което слага края на Първата световна война. В Обединеното кралство денят за отдаване на почит на загиналите е по традиция първата неделя след 11 ноември, тази година 12 ноември.

Remembrance Sunday service at the Cenotaph in London

11 ноември се отбелязва и в останалите европейски държави, участнички в световните войни.

Кралицата и съпругът ѝ Филип тази година наблюдаваха церемонията отстрани. Принц Филип, който официално се оттегли от служба преди три месеца на 96-годишна възраст, понякога леко се облягаше на едната страна на балкона, за да събере сили. През изминалите десетилетия той винаги е бил с най-изправена стойка измежду всичките си синове и внуци. Кралицата в един момент се обърна и размени няколко думи с него.

Remembrance Sunday service at the Cenotaph in London

За първи път в своя 68-годишен живот престолонаследникът принц Чарлз пое задължението от своята майка, докато тя присъстваше на него. Елизабет Втора е пропускала церемонията два пъти като бременна и четири пъти, докато е била на визита в чужбина, но никога досега не се е случвало тя да е просто зрител.

Това подхрани слуховете, че кралицата постепенно ще предаде задълженията си на Чарлз и отново поднови въпроса дали тя обмисля оттегляне от трона.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)