Happy woman in spring / summer

Природни стимуланти за отлично здраве

20 септември 2014

Още от най-древни времена, природата е оказвала невероятно лечебно въздействие върху човешкия организъм. Чрез естествена храна, аромати или просто допир, едва ли има особено значение – проблемът е че днес хората и естествената им среда се отдалечават все повече от един от друг и това оказва негативно влияние както върху човешкия род, така и върху заобикалящия ни свят. До какво може да доведе това е тема на дълбок размисъл, вместо това просто ще ви посочим защо „аптеката на природата“ е била, е и ще бъде незаменима за доброто функциониране на организма ни.

dead-sea-coast-white-salt-blue

Морски магнезий – извличан от морската вода, това е стимулант, който участва в над 300 метаболитни механизми в тялото ни, от формирането на костите и зъбите през функционирането на мозъка чак до имунната система. Препоръчва се и за отпускане на мускулите, при стрес, алергия, умора и всякакви възпаления.  Може да се намери на таблетки във всяка аптека, а за да има максимален ефект, е добре да се комбинира с витамини B, особено при проблеми с нервната система.

Как се приема: До един месец, може да консумирате от 400-600 мг дневно. След това намалете количеството наполовина за още два месеца. Риск от предозиране няма, но все пак може да има и лек разхлабващ ефект.

Echinacea-Purple-Emperor_JDW

Ехинацея – един от най-големите дарове на природата, това е растение, което има превъзходно стимулиращо въздействие върху имунната система. Препоръчва при абсолютно всяка бактериална инфекция, тъй като активните му съставки са с ефект, сходен с този на антибиотиците. За разлика от тях обаче, е напълно безвредно за организма.

Как се приема: За около три седмици, консумирайте капсули (може да ги намерите във всяка аптека) от 1 гр три пъти дневно.

yerba_mate1

Мате – вероятно любителите на кафето са запознати с качествата на това дърво, чиито листа са изключително богати на кофеин (а също така и теобромин – алкалоид със стимулиращо действие и витамин B).  Полезен е за работата на мозъка, а също така и като средство за отслабване.

Как се приема: По избор, може да заложите на изсушени листа или прах, с които правите запарка – 1 ч.л. на 250 мл вряла вода. Внимавайте обаче с дозировката – не пийте повече от три чаши дневно и избягвайте последната да е след 16:00 часа.

текст: Димитър Петров
снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)