boy-3826015_960_720

Пристрастяването към смартфони и таблети променя детския мозък

12 декември 2018

Мозъците на деца, които прекарват дълго време пред екраните на смартфони, таблети или често играят на видео игри, изглеждат променени, сочат резултатите от изследване на Националните здравни институти на САЩ, цитирани от Франс прес, пише БТА. То е извършено в 21 изследователски центъра в САЩ. „Изследването с ядреномагнитен резонанс показа промени в мозъците на деца, които повече от 7 часа дневно използват смартфони, таблети или играят на видео игри“, заяви един от ръководителите на екипа д-р Гая Даулинг. Резултатите разкриват преждевременно свиване на кортекса, който обработва изпратената от пет сетива информация в мозъка.

Вижте още: Домашните любимци страдат от пристрастяването на хората към смартфоните

„Свиването на мозъка е смятано за процес, свързан със стареенето“, поясни д-р Даулинг. Тя обаче отбеляза, че не е ясно дали процесът носи вреди. Не знаем дали ефектът е предизвикан от прекараното пред екраните време, не знаем дали това е нещо лошо“, каза тя.

Според д-р Кара Багът, смартфонът може да има пристрастяващ ефект, защото прекараното пред екрана му време стимулира производството на хормона на удоволствието допамин. За да стигнат до тези заключения, учените сканирали мозъците на тийнейджъри, които следели информации в Instagram.

Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)