Пробегът на мира донесе запаления факел на хармонията в БГ

Пробегът на мира донесе запаления факел на хармонията в БГ

13 септември 2014

Международната щафета, известна повече като Пробег на мира, пристигна вчера в България. Участниците от Европа и Америка влязоха през Дунав мост, като носеха запаления факел на хармонията.

За безпрепятственото им придвижване от Гюргево по Дунав мост до Русе бе осигурен полицейски ескорт и временно бе спряно движението на автомобили и камиони, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Част от участниците в Пробега за мир от българска страна очакваха колегите си на Дунав мост, за да се присъединят към тях в обиколката на България. Всеки път, когато щафетата идва у нас, тя минава по различен маршрут, обясни организаторът за България Момчил Георгиев. Тази година сред участниците има представители на Германия, Австрия, Румъния и дори Мексико. Всички те са обединени от идеята на основателя на Пробега на мира – индийския философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой, който е бил мечтател за мир и е вярвал, че всеки човек със своето сърце може да допринесе за световния мир и хармония. Австриецът Райнер разказва, че участва от 1991 г. и е бил в близо 80 държави. Европейската част на маратона, който иначе тръгва от Ню Йорк, е започнала през февруари и за седем месеца участниците са свързали всички държави в Европа, изминавайки 24 000 километра.

„В пробега се включват само добрите хора и това е наистина най-хубавото, защото виждаме само позитивното във всяка държава и хората, които срещаме в нея. За мен маратонът за мир е чудесна възможност да покажем най-доброто от себе си. Основателят на инициативата казва, че „Мирът не е просто липсата на война. Мирът е присъствието на любов, хармония и удовлетвореност.“ Това е нещо, което трябва да отгледаме в сърцата си. Това е лична отговорност на всеки от нас. Всеки може да промени света, като промени себе си и дава пример със собствените си действия. Това се символизира с факела, който предаваме от ръка на ръка. Много известни хора са държали факела в ръцете си като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Михаил Горбачов, много други лидери на държави, политически фигури и атлети, но най-важното – милиони деца. Ние не бягаме с политическа цел, а за да вдъхновим хората да поемат отговорност и да започнат да променят собствените си съдби, тези на семействата си и общността, в която живеят“, каза Райнер.

Изискване към участниците няма – освен да могат да бягат. Всеки, който иска да се включи и да подържи факела в ръка, може да го направи, за да усети това специално чувство на единство, казват организаторите.

В Русе пристигна и Уайна Мая от Мексико, която за трети път участва в европейската част на пробега. „Маратонът олицетворява идеи, които харесвам, като на първо място е бягането – наистина обожавам да тичам. А бягам за мир. Ако искате да промените света, не можете да го направите просто така. Първо трябва да започнете от себе си. И ако аз мога по някакъв начин да променя себе си към по-добро – това е посланието на маратона и съм наистина вдъхновена от него. За това участвам. Освен това е много забавно. Срещам много хора, виждам различни държави, опитвам различни ястия, виждам различни култури“, сподели мексиканката.

В България Пробегът на мира ще премине през различни градове, като навсякъде ще бъде посрещан от местните управи. На 17 септември пътят му продължава за Турция.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)