автомобили

Проверяват системата за преработка на отработените газове на автомобили

05 януари 2018

По инициатива на Столичната община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си, съобщават от сайта на Софийска община.

От 4 януари 2018 г., в пунктовете за първоначална регистрация на Пътна полиция при СДВР в София работят 7-те газанализатора, които Столичната община закупи. Автомобилите, които нямат работеща система за преработка на отработените газове, няма да получават първоначална регистрация в София. Това е важна мярка за чистотата на въздуха.

„По инициатива на Столичната община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си“.

Това каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на министъра на околната среда и водите Нено Димов, зам.-директора на СДВР Антон Златанов, директора на Пътна полиция комисар Тенчо Тенев.

Според анализите на експертите 60% от замърсяването с фини прахови частици в София се дължи на автомобилния трафик. Изследването, направено с испанската лаборатория показва, че около 7% от автомобилите допринасят за ¼ от замърсяването.

„И нашите мерки са насочени именно към тези технически неизправни автомобили“, каза кметът Фандъкова.

„Отоплението на твърдо гориво е другият сериозен източник на фини прахови частици. Заедно с министъра на околната  среда и водите Нено Димов работим за това през следващия отоплителен сезон да имаме стандарти за въглищата и дървата и целта ни е до пазара да достигат само такива с ниско съдържание на пепел и сяра. Важен приоритет е и работим активно за ограничаване на горенето на отпадъчни материали. Изключително успешна е кампанията за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми, която екипи на Столичния инспекторат извършва. Продължават проверките на автосервизи за това дали използват отработено масло за отопление. Повишена е и кратността на събиране на едрогабаритни отпадъци.

Публикацията подготви: Силвия Аризанова

Снимка:

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)