petrol-996617_960_720

Прогнозират по-скъпи горива от лятото

09 февруари 2019

Поскъпване на горивата от лятото, прогнозират от Българската петролна и газова асоциация. След повишението в цените в последната седмица, според бранша, нов скок след няколко месеца е възможен заради биодобавките, които се влагат.
За последните 6 дни плащаме с 4 стотинки повече за литър бензин и дизел. И най-масовият бензин А 95 вече премина психологическия праг от 2 лева за литър.

От Българската петролна и газова асоциация уточняват, че от март в бензина ще се слага по-голямо количество биодобавка, а при дизела ще се влага ново поколение биодизел, което ще повлияе на цените.

„В момента той е тройно по-скъп от нормалния конвенционален дизел. Тъй като този процент ще продължи да се увеличава, защото такива са международните и европейски задължения, предполагам, че и в следващата година той ще повлияе със сигурност на цените“, коментира Светослав Бенчев от асоциацията пред bTV

На бензиностанциите очакват промените да доведат до увеличение на цените на дребно с 1-2 стотинки на литър гориво. Ефектът от поскъпването обаче няма да се усети веднага.

„Има стари запаси, може би в рамките на един месец няма да се увеличи, но постепенно тази 1 стотинка ще си дойде на мястото“, каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция

Снимка: Pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)