Продадоха най-големия диамант, ваден на търг, за 34 млн. долара (видео)

15 ноември 2017

Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден в Женева за рекордните близо 34 млн. долара, съобщи аукционна къща „Кристис“, цитирана от АФП.

Изключително редкият брилянт с тегло 163,41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена „Ди арт ъв Гризогоно“ (на швейцарската бижутерска фирма „Де Гризогоно“), беше продаден за 33,8 млн. долара, включително таксите и комисионите, казаха от „Кристис“.

Брилянтът, който е с изключително качество и бистрота, е изработен от 404-каратов диамант, намерен миналата година в Ангола. Това е най-големият необработен диамант, добит в страната и 27-ят по големина в света. Камъкът е бил обработван три седмици от екип от 14 бижутери.

Capture

Друга ценност, предложена на вчерашния търг – 19-каратов розов брилянт, наречен „Гран Мазарен“ („Великия Мазарини“), красил короната на редица френски монарси, включително Луи XIV и Наполеон – беше продаден за 14,5 млн. долара. „Кристис“ очакваха да получат за него между 6 и 9 млн. долара.

Брилянтът принадлежал на италианският кардинал и дипломат от 17-ти век, а също голям колекционер на предмети на изкуството Джулио Мазарини – пръв министър в двора на френските крале Луи XIII и Луи XIV. Малко преди смъртта си Мазарини го предал на Краля-слънце, а Луи XIV. украсил с него короната си.

снимка: christies.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)