слънчогледово олио

Продължителната употреба на слънчогледово олио разболява

01 февруари 2018

Продължителната употреба в готвената храна на слънчогледово олио или рибна мас може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб, изясниха учените от Университета в Гранада. За откритието бе съобщено на сайта Medicalxpress  позоваващ се на Journal of Nutritional Biochemistry.

Изследователите са направили комплексен анализ на реакцията на черния дроб при мишки, след продължителната употреба  на зехтин и слънчогледово олио, а също така и на рибна мас.

Те стигнали до извода, че черният дроб е по- здрав при групата мишки, употребяващи зехтин. Слънчогледовото олио при другата група мишки, от своя страна довело до фиброза и ултраструктурни изменения, а рибната мас усилила окислителните процеси свързани с възрастта, изменила дължината на ключови клетки в черния дроб и забавила преноса на електрони в митохондриите. Слънчогледовото масло и рибната мас също така повишили шанса от заболяването метаболитен неалкохолен стеатохепатит.

 

източник: РИА Новости

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)