„Две къщи и половина”

Прожекция и представяне на филма „Две къщи и половина”

02 януари 2018

На 10 януари 2018 г. от 11:00 до 13:00 ч. в Нова конферентна зала, Северно крило, Ректорат, СУ “Св. Климент Охридски” ще се състои прожекция и представяне на филма „Две къщи и половина”. Организатори на събитието са Катедра „Етнология” на Исторически факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и Академично етноложко сдружение – СУ със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”.

За филма:

„Две къщи и половина”

Продължителност: 35 мин.
Екип: Веселка Тончева, Ивайло Марков, Димитър Василев, Вяра Калфина.
Сценарий: Веселка Тончева
Режисьор по монтажа: Екатерина Минкова

Филмът представя областта Долни Дебър в Албания, която по време на Балканските войни при обявяване на независима Албания е откъсната от град Дебър и остава на албанска територия. Последните сведения у нас за тези села датират от 30-те години на ХХ век и още тогава очертават една пъстра и динамично променяща етнорелигиозна картина в този регион. По време на режима на Енвер Ходжа това е строго охранявана гранична зона и хората живеят при „затворени граници“ близо 45 години. Стъпвайки върху изворите от края на ХIХ и началото на ХХ век, с финансовата подкрепа на Асоциация за етнология, антропология и фолклористика „Онгъл“ и Росен Малчев екип от етнолози осъществи етнографски експедиции през 2015 г. и през 2016 г. в селата Ърбеле, Горно Кърчища, Макеларе, Обок, Попинар и Деоляни. Филмът представя част от събраните визуални етнографски материали и очертава картината на днешното състояние на региона чрез разказите за миграциите на местното християнско население и постепенната му смяна с албанско (мюсюлманско), чрез историята на запазените местни християнски храмове, чрез преживяването на празника Преображение Господне в с. Ърбеле.
Прожекцията ще бъде съпътствана от разговор с екипа за осъществените от тях етноложки експедиции в селища в областта Долни Дебър в Албания, в резултат от които е създаден самият филм. Как са стигнали до този изследователски терен? Какви са били предизвикателствата, с които са се срещнали по време на теренната етнографска работа? Кои са основните теми, по които са работли? Кои са хората, които са срещнали? Какви са резултатите от осъществените експедиции? Това е само част от въпросите, които ще бъдат повдигнати по време на събитието.

Публикацията подготви: Силвия Аризанова

Снимка: Организаторите

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)