5446_10998

Пролетно ризото с коприва

18 април 2018

Бърза, вкусна и много здравословна рецепта. Може да се приготви в изцяло постен вариант, като се пропусне сметаната.

Необходими продукти:

  • 2 пълни двойни шепи коприва
  • 3 стрък зелен лук
  • 5-6 печурки
  • 100 гр грах замразен
  • 200 г кафяв ориз
  • пресни магданоз, мента и копър
  • 50 мл бяло вино
  • 50 мл вода
  • сол и черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г сметана за готвене или сирене Филаделфия по желание

Начин на приготвяне:

• За рецептата „Пролетно ризото с коприва“ накиснете копривата за 10 минути в студена вода и оцет, за да паднат всички боклучета.
• Извадете с помощта на решетъчна лъжица и я оставете да се отцеди.
• Накиснете ориза в топла вода за 1-2 часа и сварете с малко сол и черен пипер ал денте.
• Оставете настрана да се стегне.
• В тенджера с широко дъно за рецептата „Пролетно ризото с коприва“ се задушават на слаб огън лука, чесъна и гъбите, нарязани на ситно за 2 минути.
• Слага се и граха.
• Добавя се суровата коприва и се оставя докато и спадне обемът и се задуши.
• Залива се с водата и виното, подправя се с пипер и сол.
• По желание може да добавите 50 г сметана за готвене или свежо сирене тип Филаделфия.
• Изсипете полуизстиналия ориз и бъркайте от време на време, докато течността се поеме почти напълно.
• Нека ястието да остане сочно.
• Свежите подправки се добавят едва, след като ризотото се оттегли от котлона, за да останат зелени и ароматни.
• Гарнирайте по вкус.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)