Cracks-due-to-weather

Променящият се климат е заплаха за психичното здраве на хората

28 юли 2017

Климатичните и екологични промени на планетата са заплаха не само за селското стопанство и градовете, но и за психичното здраве на хората. Това твърдят експерти от американска психологическа асоциация в списанието Huffington Post, цитирано от framar.bg.

В подробен отчет е представено въздействието на глобалните климатични изменения върху човешката психика, водещи до стрес, тревожност, депресивни състояния и безсъние. Вписани са случаи и на суицидни състояния, и тежки психични нарушения.

Авторите на доклада твърдят, че природните бедствия имат пряко въздействие върху развитието на повтарящи се и продължителни психични разстройства при хора, които са наблюдавали и претърпели подобни бедствия. Като пример са посочени екстремните климатични промени през 2014 г. в земите на Източно Африка, Нова Зеландия и Франция – от тежка суша до рекордните валежи. Сред оцелялото население от такива събития са били регистрирани голям брой пациенти с психологически травми. Според експертите този случай не може да се подложи на съмнение. Повечето хора са изгубили близки хора, дом, вещи, в резултат на което това се е отразило на тяхното психично здраве.

Друг пример са пострадалите от разрушителното действие на урагана Катрин през 2005. При всеки шести човек след това е било диагностицирано психическо разтройство.

Специалистите отделно са забелязали, че прекомерното затопляне се увеличава раздразнителността и броя на самоубийства сред населението. Само в САЩ броят на топлинните явления през последните години се е утроил. Огромните температурни амплитуди водят до по-голяма агресия при хора, които в последствие вредят на себе си или другите. При хора с вече изразени психични разтройства прекомерната жега оказва негативно влияние поне два пъти повече.

Друга категория хора, повлияващи се на климатичните промени, са именно тези, които сменят своето място на живеене (вътрешно разселване). Последни статистически данни сочат, че хората, който сменят местообитанието си поради неблагоприятни климатични въздействия и катастрофи, са подложени на голям психически стрес, което вследствие се отразява и в развитието на различни здравословни проблеми.

Получените данни могат да бъдат използвани за прогнозирането на подобни ситуации и дава възможност да се помогне на жертвите на климатичните промени.

снимка: hdfoundationrepair.com

снимка:

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)