закуската

Пропускането на закуската може да доведе до диабет

06 януари 2019

Пропускането на закуската може да доведе до появата на диабет тип 2, установил след изследване на връзката между храненето и риска от развитие на диабет тип 2 международен екип учени под ръководството на д-р Сабрина Шлезинджър. Изследването било направено на базата на повече от 100 хиляди души, 5 хиляди от които били болни от диабет, съобщават от „По-здрави днес”.

Оказало се, че при хората, които редовно пропускат да закусят, рискът от развитие на диабет е повишен средно с 33%. А при тези, които пропускат да го направят минимум четири пъти седмично, рискът от диабет се покачва на 55%.

Неотдавна бе установено, че от закуската най-често се отказват хората с наднормено тегло и затлъстяване, смятайки, че това ще им помогне да намалят калоричността на храната през деня. А затлъстяването е пряко свързано с диабет тип 2. Сега вече се знае със сигурност, че индексът на телесната маса не влияе особено на вероятността от поява на диабет. За основен фактор се смята именно режимът на хранене.

Хората, пропускащи закуската, често си наваксват, похапвайки през целия ден и в резултат на това употребяват повече калории, казва Шлезинджър. Гладни от сутринта, на обяд те приемат много повече храна, което води до изхвърляне на захар в кръвта, а това е вредно за обмяната на веществата и води до повишен риск от диабет тип 2. Най-полезно е сутрин да се закусва с мюсли, пълнозърнести храни или каша, ограничавайки употребата на червено месо и захар, препоръчва експертът.

Вижте още: За живот без диабет тип 2 с Проф. Д-р Гьокхан Яджъ

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)