Просто Спас

„Просто Спас”: 5 причини да прочетете този комикс

15 март 2019

Мога да се обзаложа, че поне 90% от вас вече са се запознали с „Просто Спас” в социалната мрежа. Популярните рисунки се разпространяват често, поради отразяването на актуални проблеми с чудесно чувство за хумор. Техен автор е Стен Дамянов.

Предлагам ви 5 причини да прочетете този комикс:

1. Илюстрованата история впечатлява не само с рисунките, но и с доброто съчетаване с текста. Очевидно авторът има добра обща култура и наблюденията му към актуални проблеми в обществото са много точни.

2. Рисунките са много изразителни и чудесно допълват разговорите на героите. Вглеждайте се в детайлите – ще преоткривате все повече и повече препратки към различни теми. Получават се многопластови картини, което е безспорен талант на художника. Тази дълбочина, която обикновено се открива в най-стойностните романи, а тук се разкрива чрез картини.

3. Много забавна книжка е. Човек може да се посмее с глас както на ситуациите и физиономиите, така и на думите на героите.

4. „Просто Спас” запълва една празнина в българското културно пространство от такъв тип комикси, чийто автори са български художници. Напомня на любимите на поколения издания на „Дъга”, но не забравяйте, че там разказите в картинки предимно пресъздаваха литературни произведения в своеобразни илюстративни адаптации. В този случай изданието е ценно както с авторски рисунки, така и с авторски текст.

5. Историята в картинки има характера на повествувание – завръзка, кулминация и развръзка. Със сигурност заслужава да има продълъжение и вярвам, че ще намери много почитатели.

Трябва да се отбележи любопитната ирония, която се наблюдава с името на Спас, който е „неверника” в историята. Всъщност това име произхожда от едно от имената на Бога – Спасител. От какво ще ни спаси „Просто Спас” предстои да видим, на този етап – от скуката със сигурност.

Вижте още: „Трансформации”: 5 причини да прочетете тази книга

автор и снимка: Силвия Аризанова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)